21 mai 2024, 21:17

Violonistul Alexandru Tomescu duce ”Balada” lui Ciprian Porumbescu pe Everest

Celebrul violonist Alexandru Tomescu a interpretat ”Balada” lui Ciprian Porumbescu în tabăra de bază de pe Everest, aflată la peste 5.000 de metri altitudine. El a declarat că a ales în mod special acest loc pentru a porni spre marea sa expediție din acest an – Turneul Stradivarius.

„Tocmai am încheiat prima mea cântare la 5.364 de metri altitudine, aici, la tabara de bază a Muntelui Everest. M-am gândit că dacă lumea se bucură de muzică la Cabana Caraiman, atunci de ce nu și în Munții Himalaya. Am venit cu o vioară specială care numește vioara „Jack”. Am urcat pe propriile-mi picioare până aici. A fost epuizant, pur și simplu, dar a meritat fiecare lucru”, a spus Alexandru Tomescu pentru Radio România Actualități.

„METAMORFOZE”, schimbarea profundă pe care această muzică o aduce în sufletul fiecăruia dintre noi

Denumit „Metamorfoze”, Turneul Stradivarius va începe la mijlocul lunii viitoare și cuprinde 18 concerte în toată țara.

Turneul vine cu lucrările lui J.S.Bach, probabil cel mai fantastic talent din întreaga istorie a muzicii și propune o serie de lucrări, care inițial au fost compuse pentru violoncel.

„METAMORFOZE” nu se referă doar la transcenderea muzicii de la violoncel la vioară, transcripție făcută de Alexandru Tomescu, ci și la schimbarea profundă pe care această muzică o aduce în sufletul fiecăruia dintre noi – interpret sau ascultator. Acestea sunt capodopere ce nu trebuie să rămână delimitate doar la sunetul violoncelului – prin urmare, turneul „METAMORFOZE” va fi un regal al Viorii.

Muzica este arta care înnobilează orice simțire și experiență umană, înălțându-le în planul inefabilului, este o spiritualizare a materiei prin puterea miraculoasă a sunetului. Acesta este un proces îndelung de elaborare, pentru că fiecare mare compozitor inovează și recreează deopotrivă, raportându-se la operele predecesorilor săi înainte de a da expresie armoniilor interioare proprii.

„Muzica lui Bach este singura care ne poate reda legătura cu spiritualitatea, cu sferele înalte ale existenței. Am avea atunci cu toții puterea și curajul să ridicăm ochii din pământ. Muzica lui Bach pentru instrumente soliste cu coarde nu a fost niciodată depășită în ingeniozitate, complexitate și dificultate. Și atunci te întrebi cât de bun violonist era Bach?
Cred că stă în puterea fiecăruia dintre noi să-și păstreze reperele estetice și spirituale. Muzica, arta, frumosul în general ne pot deschide ochii către lucrurile care contează cu adevărat în viață. Și dintr-o dată totul va fi mult mai simplu și mai clar. De multe ori, în goana după tehnologie sau în viteză, pierdem din vedere exact această dimensiune umană a existenței noastre, această dimensiune culturală și spirituală. Busola mea a fost și este muzica”
, spune violonistul Alexandru Tomescu.

Regal muzical în 18 locuri din România

Violonistul Alexandru Tomescu pleacă împreună cu vioara Stradivarius într-o călătorie prin 18 locuri și locații din România, urban și rural, pentru a oferi un nou regal muzical: anul acesta este dedicat celor șase suite transcripție pentru vioară solo, de Johann Sebastian Bach, prezentate într-un spectacol de light design, special conceput de regizorul Sergiu Ardelean, pentru a scoate la iveală cât de puternică și magnifică este fiecare lucrare.

Vioara Stradivarius Elder-Voicu este un instrument menit să facă lumea mai bună și mai frumoasă, îşi împlinește complet misiunea și pentru că a și dat numele turneului. Totodată, Alexandru Tomescu este recunoscut ca fiind un susținător al cauzelor de responsabilizare socială, iar în acest an își pune vocația în sprijinul educației tinerilor muzicieni, dedicând turneul colectării de fonduri pentru organizarea de cursuri de măiestrie artistică vioară și chitară clasică și încurajează pe oricine dorește să facă donații.

Mai multe informaţii despre Turneul Naţional Stradivarius vor fi disponibile pe site-ul evenimentului: www.turneulstradivarius.ro și pagina alexandru tomescu official.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol