10 august 2020, 2:18

Viperele devin agresive din cauza temperaturilor extreme. Află totul despre comportamentul acestora

Deși mușcătura de viperă pare un eveniment aproape imposibil, iar deseori șarpele poate înfricoșa pe oricine, chiar dacă nu zilnice aceste întâmplări pot avea loc în momente neașteptate.

Căldura, soarele, marea, muntele, drumețiile răcoroase toate acestea reprezintă dorințele turiștilor de a părăsi puțin agitația urbană și stresul zilnic. Însă, odată cu sezonul cald, pe drumurile țării încep să apară pericole la care prea puțini se așteaptă, viperele.

Conform specialiștilor din domeniu reptilele au tendința de a deveni mai agresive în perioadele calde. Chiar dacă vipera este singura specie de șerpi veninoși din România, aceștia nu au un comportament agresiv în general, ba dimpotrivă. Însă odată cu startul sezonului cald șerpii sunt cei care îi terorizează pe turiștii care pornesc în drumeții.

Oamenii care au ocazia să se întâlnească cu reptilele din această clasă sau chiar să le cadă victime trebuie să știe care este modul corect de acționare. În mod clar, foarte rar mușcătura de viperă este letală, toate acestea deoarece într-o treime din cazuri mușcătura are loc pe „uscat” mai exact fără ca reptila să elibereze veninul.

Adesea, mușcătura este explicată drept un act de apărare, iar locul afectat poate fi ușor recunoscut prin cele două orificii pe piele, o durere imediată și puternică, înroșirea și după caz tumefierea țesuturilor, apariția furnicăturilor și așa mai departe. La scurt timp în mod normal pot apărea și manifestări precum durerile musculare, greața, amețeala, scăderea tensiunii arteriale, tahicardia ș.a.m.d.

Se recomandă mișcări cât mai lente și multă relaxare în cazul mușcăturii de viperă. Apoi fără agitație și cu păstrarea calmului în funcție de zona în care ne aflăm trebuie să apelăm numărul de urgență 112 sau salvatorii montani, propria intervenție nu este recomandată.

Sursă foto cover: realitatea.net


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.