3 martie 2024, 11:28

Visezi la o viață în Germania? O treime dintre angajați rămân pe minus la sfârșitul lunii

O treime dintre germani nu câștigă destul pentru a-și acoperi cheltuielile. Salariul nu este suficient pentru a trăi din cauza inflației pentru mulți germani! Potrivit unui sondaj, aproape fiecare a treia persoană este afectată.

Realitatea este că banii sunt atât de puțini pentru mulți angajați încât nu sunt suficienți nici măcar pentru lucrurile necesare. Nu toată lumea se așteaptă la o creștere a salariului.

Mulți oameni resimt în prezent consecințele inflației. Aproape o treime dintre angajații din Germania își ating limitele financiare din cauza prețurilor semnificativ mai mari.

Într-un sondaj YouGov, 21% dintre cei 1.000 de angajați buni au răspuns că salariul lor „mai degrabă nu” este suficient pentru a plăti cheltuielile de trai curente. 8,5% au spus că banii sunt „nu sunt suficienți”, scrie Merkur.

Angajații cu un venit net lunar pe gospodărie mai mic de 2.500 de euro sunt deosebit de împovărați, potrivit raportului din 12 iulie. Aproape jumătate dintre ei (43 la sută) nu se pot descurca. Dintre cei chestionați cu un venit mai mare, pe de altă parte, doar aproximativ unul din cinci (22 la sută) a avut dificultăți.

„Inflația nu este doar o problemă economică, ci și o problemă socială. Cei cu cele mai mici venituri sunt cel mai puternic afectați de creșterea prețurilor. În acest sens, poate avea sens și creșterea salariilor, mai ales pentru aceste grupuri”, spune Ulrich Stephan de la Postbank.

„Cu toate acestea, trebuie avut grijă să ne asigurăm că cererea agregată nu este alimentată în continuare de salarii mai mari. Pentru că asta, la rândul său, duce la creșterea prețurilor.”

Fiecare al doilea respondent (53,6 la sută) se așteaptă la o creștere a salariului în următoarele douăsprezece luni – majoritatea pe baza unui contract colectiv de muncă sau datorită negocierilor salariale individuale de succes.

În grupul celor al căror salariu actual nu este suficient pentru a acoperi costul vieții, potrivit datelor, patru buni din zece respondenți (43,6 la sută) au perspectiva de a crește salariile.

În niciun caz, toți angajații nu primesc prima de compensare a inflației fără impozit: aproape jumătate (48,8 la sută) au declarat că nu se așteaptă ca angajatorul lor să le plătească. Aproape un sfert (24,5 la sută) au primit deja un astfel de bonus, iar 18,7 la sută se așteaptă să vină.

Statul oferă angajatorilor posibilitatea de a plăti până la 3.000 euro per angajat fără taxe și taxe ca primă de compensare a inflației până la sfârșitul anului 2024.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol