23 iulie 2024, 8:30

Visul American pentru o “Generație de Aur” spulberat de sorții nefavorabili

Material realizat de Cristian Țene

Mulți speră să trăiască visul american și să se bucure de libertate și de ieșirea din cotidian, mai ales poporul român care abia ce își revenea după un regim de conducere destul de drastic. Acest vis a fost trăit de naționala României de fotbal la Cupa Mondială din SUA din 1994.

Sursa: prosport.ro

“Generația de Aur” cum era supranumită echipa națională de fotbal a României a avut un parcurs de excepție la Mondialul american, într-o grupă cu Columbia, Elveția și SUA, reușind să se califice chiar de pe primul loc după  România – Columbia 3-1 (goluri: Hagi, Răducioiu 2); România – Elveţia 1-4 (gol: Hagi); România – SUA 1-0 (gol: Dan Petrescu).

Sursa: wikipedia.org

Parcursul Tricolorilor a fost completat cu un succes uriaș în optimi pentru palmares contra Argentinei lui Maradona și Batistuta cu scorul de 3 la 2 prin golurile marcate de Gică Hagi, respectiv Ilie Dumitrescu. Unul dintre cele mai dramatice momente din istoria fotbalului românesc a fost meciul din sferturi cu selecționata Suediei. Meciul s-a terminat la egalitate în primele 90 de minute cu scorul de 2 la 2, golurile tricolorilor au fost marcate de Răducioiu. Nici după minutele de prelungire scorul nu s-a schimbat, rămânând neschimbat ajungându-se la penaty-uri. La ora 01:00 la București, toată țara era cu sufletul la gură pentru loviturile de la 11 metri care au crescut tenisiunea tuturor românilor. Sferturile de finală au fost pierdute din cauza ratării a două penalty-uri  de Dan Petrescu și Belodedici.

Sursa: gsp.ro

Conform libertatea.ro o declarație data de Dan Petrescu pentru  despre momentele de după ratarea loviturii de la 11 metri, acesta relatează ”Nu-mi mai amintesc mare lucru din clipitele următoare. Din ce am revăzut în imagini, am căzut pe gazon. Dar pot spune că am simţit ceva ce nu mai vrei să simţi cât oi trăi”. „Două săptămâni am stat departe de lume, n-am făcut nimic, pentru că nu mai eram bun de nimic, fiind total deprimat. M-am refugiat pe o insulă”.

Vezi cele mai importante faze din meciul de infract aici.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol