5 martie 2024, 3:15

VIZITĂ ISTORICĂ. Volodimir Zelenski este în SUA, unde se va întâlni cu Joe Biden

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a aterizat în SUA, pentru o vizită istorică, ocazie cu care se va întâlni cu președintele american Joe Biden, a confirmat un oficial pentru presa americană, citată de BBC.

CNN transmite că Zelenski va vizita Biroul Oval în această după-amiază pentru discuții prelungite cu președintele american Joe Biden, care va anunța că trimite Ucrainei asistență suplimentară de securitate în valoare de aproape 2 miliarde de dolari, inclusiv un nou sistem sofisticat de apărare aeriană.

Cei doi vor convoca o conferință de presă la Casa Albă înainte ca Zelenski să se adreseze unei ședințe comune a Congresului de la Capitol Hill, la o oră de maximă audiență.

Măsuri de securitate strictă au fost impuse în jurul scurtei vizite a președintelui ucrainean în SUA, pe fondul temerilor că Rusia vrea să îl pună în incapacitate pe președinte, a declarat miercuri o sursă apropiată liderului ucrainean pentru CNN.

Vizita de miercuri a președintelui Volodimir Zelenski la Casa Albă va întări simbolic rolul Americii în războiul pentru supraviețuirea Ucrainei și va transmite Kremlinului un semnal puternic. Sosirea lui Zelenski în America evocă, totodată, vizita premierului britanic Winston Churchill la Washington, cu 81 de ani în urmă, care a întărit alianța care avea să câștige Al Doilea Război Mondial, clădind apoi lumea democratică postbelică, se arată într-o analiză publicată de CNN.

Domnule președinte, mă bucur că v-ați întors”, i-a spus Biden lui Zelensky. „Este o onoare să fiu alături de dvs. în apărarea unită împotriva a ceea ce este un război brutal, purtat de Putin”. „Greu de crezut, 300 de zile trecând prin asta, iar Putin a purtat un atac brutal asupra dreptului ucrainenilor de a exista ca națiune și atacul asupra unor ucraineni nevinovați fără niciun alt motiv decât acela de a intimida”, a adăugat Biden, menționând escaladarea atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice și civile. Putin „încearcă să folosească iarna ca pe o armă”, a spus Biden. El a dat asigurări că americanii, alături de aliații europeni, sunt alături de Ucraina, relatează CNN.

  • Biden i-a spus lui Zelensky că americanii din ambele partide politice sunt alături de ucraineni și, împreună cu aliații „din Europa, Japonia și din alte locuri, pentru a se asigura că veți avea asistența financiară umanitară și de securitate de care aveți nevoie”, inclusiv un transport de sisteme de rachete de apărare antiaeriană Patriot, anunțat recent. La începutul zilei de miercuri, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunțat o asistență suplimentară de 1,85 miliarde de dolari pentru Ucraina în domeniul securității, inclusiv primul transfer de sisteme de apărare antirachetă Patriot, relatează CNN.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol