20 iunie 2024, 1:46

Vizitează online Catedrala din Beirut şi ajută la renovarea ei! Cum arăta înainte de teribila explozie

Aplicația VR Pilgrim oferă turul virtual al câtorva locașuri de închinare din Liban, printre care și Catedrala „Sf. Nicolae” din Beirut, una dintre cele mai afectate de explozia devastatoare de săptămâna trecută, care a afectat aproape întreaga capitală libaneză.

În iunie 2020, compania VR360 Treasures a lansat aplicația VR Pilgrim, care le permite utilizatorilor să facă pelerinaje virtuale la bisericile creștine. Cu un an în urmă, echipa a vizitat Libanul pentru a filma bisericile și mănăstirile sale, în scopul includerii acestora în aplicație, scrie basilica.ro.

Ruine

După explozia de săptămâna trecută, Georgios Tsatsanidis, directorul VR360 Treasures, a adresat condoleanțe poporului libanez: „Nu pot descrie ce simt când văd fotografii și videoclipuri trimise de prietenii libanezi. Acum un an eram în Liban și am fost fascinați de frumusețea și ospitalitatea acestei țări. Cu tristețe și durere mă uit la ce a mai rămas din Beirut ”.

Jumătate din oraș se află în ruine după explozia accidentală care a avut loc în portul Beirut la 4 august. Mai multe biserici din Achrafieh, unul dintre cele mai vechi cartiere creștine al orașului, au fost avariate. Printre acestea, și Catedrala „Sfântul Nicolae”, al cărei tur virtual este disponibil în aplicația VR Pilgrim.

Beirut a renăscut de șapte ori din cenușă

„Potrivit legendei, Beirut a renăscut de șapte ori din cenușă, ceea ce l-a făcut un oraș-phoenix. Sunt sigur că și de această dată orașul va putea să reînvie și să devină și mai frumos”, a mai spus directorul companiei VR360 Treasures.

O mare parte din încasările făcute prin abonamente la aplicația VR Pilgrim vor fi donate pentru reconstruirea bisericilor. Aplicația este disponibilă în magazinele virtuale Google Play și App Store.

Cel puțin 8.000 de clădiri avariate, majoritatea istorice

Potrivit Ministerului Culturii din Liban, cel puţin 8.000 de clădiri au fost avariate, majoritatea în vechile cartiere Gemayzé şi Mar-Mikhaël ale Beirutului. Între acestea, 640 au o valoare istorică iar 60 sunt pe punctul de a se prăbuși.

Au fost afectate muzee importante, precum Muzeul Naţional din Beirut, Muzeul Sursock şi Muzeul Arheologic al Universităţii Americane din Beirut, precum şi spaţii culturale, galerii şi situri religioase.

Foto: VRtreasures.eu


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol