4 mai 2024, 7:54

Vladimir Putin se pregătește să atace Marea Britanie! “O lume cucerită fără măcar să se tragă un foc de armă”

Bombastic, desigur, titlul editorialului lui Bob Seely, publicat în The Telegraph, asta afirmă. Și nu doar afirmă, ba chiar și demonstrează. Războiul poate fi dus prin mai multe feluri. Iar ce scrie mai jos are o logică, în ciuda fiorilor reci de pe șira spinării…

 

Multă vreme a fost doar o speculație. Acum știm cu certitudine: Navele de spionaj rusești cartografiază parcurile eoliene și cablurile cheie din largul coastelor britanice. Nu poate exista decât un singur motiv pentru acest lucru – să învețe cum să saboteze infrastructura critică britanică și europeană în cazul unui război la scară largă cu Occidentul.

Adevărul care dă de gândit este că potențialii noștri adversari, Rusia în vest și China în est, se pregătesc pentru un conflict mai amplu. Acest lucru nu înseamnă că va avea loc un conflict – pregătirea îl face mai puțin probabil – dar trebuie să recunoaștem urgent amploarea amenințării la adresa ordinii actuale. Lumea noastră devine din ce în ce mai periculoasă. Iar Marea Britanie nu este pregătită.

Răspunsul nostru colectiv în ultimii 15 ani a fost unul de negare, alimentat și încurajat de banii și influența Rusiei în SUA, Marea Britanie și UE. Războiul din Ucraina ne-a deschis ochii – chiar săptămâna aceasta, secretarul Biroului Cabinetului, Oliver Dowden, a lansat un avertisment „fără precedent” cu privire la amenințările cibernetice la adresa infrastructurii noastre naționale; iar secretarul Apărării, Ben Wallace, a fost în mod constant ferm – dar putem face mult mai mult.

“Alianța NATO rămâne periculos de expusă pe mare”

Unii dintre cei mai apropiați aliați ai noștri, cum ar fi Polonia, se reînarmează pe uscat într-un ritm fără precedent. În cazul în care s-ar întâmpla ce este mai rău, aceștia vor fi pregătiți să apere teritoriul european. Dar alianța NATO rămâne periculos de expusă pe mare.

Rusia sondează vulnerabilitățile europene. În afară de alimente, cerințele critice zilnice ale societății moderne sunt energia și comunicațiile. Arterele subacvatice ale civilizației moderne sunt surprinzător de puține. De exemplu, doar trei conducte livrează 43% din aprovizionarea noastră de bază cu gaz. Cinci interconectori livrează energie electrică către și dinspre Marea Britanie și Europa (și încă unul între Marea Britanie și Irlanda). Există mai multe cabluri de comunicații, aproximativ 70 în total, dar un număr relativ mic de operațiuni de sabotaj în largul mării ar putea să ne oprească lumea fără să se tragă un foc de armă. Am fost asigurați că parcurile eoliene ne vor consolida securitatea energetică, dar puțini s-au gândit la expunerea lor militară.

“Rusia folosește de mult timp crima organizată pentru a-și face treburile murdare”

Timp de două decenii, Putin a pus bazele unui război neconvențional. Gândirea militară rusă actuală vede conflictul ca pe o combinație a instrumentelor militare și nemilitare ale puterii de stat – „unificarea a tot” – într-un întreg perfect pentru a servi scopurilor Kremlinului. Este o formă de război total, care folosește totul, de la cultură la conflictul cibernetic și până la cel convențional. Reflectă convingerea că, potrivit șefului Forțelor Armate ale Rusiei, „chiar regulile războiului” s-au schimbat.

De ani de zile, este clar că atât grupurile rusești oficiale, cât și cele ilicite operează sub controlul Kremlinului. Rusia folosește de mult timp crima organizată pentru a-și face treburile murdare, iar odată cu creșterea globală a grupului de mercenari Wagner, „armele neoficiale” ale statului rus nu vor face decât să crească. În spatele lor se vor afla agenția de spionaj de peste mări a Rusiei, SVR, agenția sa internă, FSB, sau sângeroasa, dar neglijenta GRU, responsabilă pentru otrăvirea lui Skripal.

Temerea mea este că Putin evaluează opțiunile de a ataca Occidentul, dacă dorește să escaladeze, fără a declanșa un răspuns militar al NATO. Cum ar răspunde Marea Britanie sau NATO la grupuri obscure care desfășoară atacuri cibernetice în Marea Britanie sau în Europa și care au ca rezultat deteriorarea fizică sau distrugerea depozitelor de combustibil? Sau la o serie de defecțiuni sau defecțiuni inexplicabile la cablurile submarine? Ar fi fezabil un răspuns militar, așa cum a susținut amiralul Tony Radakin anul trecut? Încă nu știm cine a sabotat conducta Nord Steam 2. Am putea risca cu adevărat un război pe baza unei suspiciuni? Putin știe acest lucru.

“Acest secol va fi martorul unei lupte între două versiuni ale umanității”

Ca urmare a articolului din Telegraph care a dat vestea despre cartografierea subacvatică, am pus întrebări parlamentare scrise pentru a întreba despre capacitățile de protecție a cablurilor subacvatice, când va fi complet operațională platforma noastră de protecție a cablurilor submarine și dacă și când va intra în funcțiune o a doua. Adevărul este că apărarea maritimă este un domeniu în care Marea Britanie poate conduce în mod natural, lucrând în special cu aliații noștri scandinavi, din Marea Nordului și din Marea Baltică în cadrul Forței expediționare comune a celor zece națiuni. Toate aceste țări maritime au un interes direct în prevenirea sabotajului rusesc pe ocean. Dar istoria Marii Britanii este unică, iar experiența noastră navală este de neegalat, în special în rândul aliaților noștri din nordul Europei.

Nevoia este critică. Acest secol va fi martorul unei lupte între două versiuni ale umanității: societăți deschise, precum cea de la noi, versus societăți închise, autoritare, care folosesc toate formele de putere de stat pentru a-și oprima propriul popor și pentru a-i amenința pe ceilalți. Este o luptă pe care nu ne-am dorit-o, dar pe care nu o putem și nu trebuie să o pierdem.

Nu am reușit să observăm această tendință, în Rusia, dar și în China, pentru că, prea mult timp, liderii noștri au presupus în mod naiv că, totuși,  conducătorii acelor țări împărtășeau perspectiva și ipotezele noastre. Nu este așa. După cum am văzut cu Putin, războiul nu este doar de gândit, ci și necesar. Folosind navele sale de spionaj din Marea Nordului și Marea Baltică, el amenință să extindă și mai mult acest conflict. Nu ne putem permite să îl lăsăm să facă acest lucru.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol