5 februarie 2024, 0:19

 “Vladimir Putin și ai lui sunt încă mai țăcăniți decât credem”

Există o mulțime de motive în aceste zile pentru a ne întreba dacă președintele rus Vladimir Putin și acoliții săi sunt nebuni. Dar anumite informații scurse recent de la Kremlin dezvăluie că cei care conduc guvernul rus sunt chiar mai țăcăniți decât și-au dat seama cei mai mulți dintre noi.

Nu o spunem noi, o spun cei de la Foreign Policy.

„Atac ideologic masiv”

Informația, care se referă la un memorandum intern, publicat de The Insider, o publicație rusă de știri din exil, prezintă modul în care Serviciul Federal de Gardă rus (FSO), care protejează oficialii de rang înalt, precum Putin, ar gestiona invazia Ucrainei – sau orice alt război – care s-ar revărsa pe teritoriul țării. Acesta se concentrează pe pregătirea psihologică, asigurându-se că ofițerii FSO ar avea „sprijinul moral și psihologic” necesar pentru a rezista la ceea ce nota numește un potențial „atac ideologic masiv”.

Dar rușii nu sunt pur și simplu îngrijorați de propaganda obișnuită pe timp de război, cum ar fi emisiunile radiofonice sau ziarele clandestine. Kremlinul face pregătiri pentru ceea ce numește „infectarea psihologică a personalului” de către un inamic care l-ar manipula prin hipnoză – precum și prin puteri mistice și psihice necunoscute. Memorandumul avertizează asupra „generatoarelor psi” și a „abilităților hipnotice” folosite de personalul străin.

60% dintre ruși cred într-o formă de magie

Credința în puterile mistice este relativ frecventă în Rusia, unde aproximativ 20 la sută dintre oameni au vizitat un medium și peste 60 la sută cred într-o anumită formă de magie. Natalia Antonova, o scriitoare din Washington și expertă în Rusia, care a petrecut șapte ani relatând de la Moscova, a declarat: „Această problemă a hipnozei și a telechineziei, orice ar fi ceea ce încearcă să facă, cred că rușii cred cu adevărat în asta. Cei mai mulți dintre noi încă încercăm să existăm în lumea reală, iar [liderii ruși] nu. Ei nu mai încearcă”.

Misticism, psi, numerologie, astrologie

Astfel de temeri pot fi aplicate la vârf. Se zvonește de mult timp că liderii ruși, inclusiv Putin, cred în misticism, astrologie, numerologie și clarvăzători – precum și în convingerea că domnia lor asupra unei Rusii mai mari este predestinată. Încă din 1988, New York Times a raportat că „horoscoapele, medicina populară, vindecarea psihică și tot felul de misticism ocupă un loc proeminent în societatea sovietică, parte credință, parte modă, dar nu glumă”.

Misticismul se îmbină cu credințele ortodoxe rusești mai convenționale despre scenarii apocaliptice și influența satanică.

În septembrie, la o ceremonie de anexare a unor părți din Ucraina, Putin a descris modul în care „suprimarea occidentală a libertății în sine a luat trăsăturile unei religii: satanismul pur și simplu”.

Apoi, în octombrie, guvernul rus și-a schimbat justificarea războiului, susținând că are un imperativ moral de a „realiza de-satanizarea Ucrainei”. În timp ce limbajul satanismului este folosit uneori pur și simplu ca retorică exagerată, alteori este înțeles la propriu. Ideile ortodoxe rusești conservatoare despre războiul spiritual, în care Occidentul este descris ca fiind literalmente demonic, au fost încorporate în vocabularul propriu al statului rus – și s-au amestecat cu entuziasmul țării pentru pseudoștiința psihică.

Cum să ne ferim de bau-bau

Nu trebuie să vă faceți griji, totuși. Memorandumul a prezentat modul în care FSO intenționează să evite acest tip de asalt psihic, comentează Foreign Policy. Tacticile includ întărirea psihică a ofițerilor prin povestiri despre curajul și eroismul colegilor lor. Un alt mijloc de contracarare a infecției psihologice implică oferirea de tururi ale Hall of Fame and History al FSO și vizite la Catedrala Maicii Domnului din Kazan din Moscova – probabil pentru a se ruga pentru alungarea diavolului.

Va exista, de asemenea, un sistem de echipe: „Este necesar ca ofițerii cei mai pricepuți din punct de vedere politic ai FSO să fie asociați cu cei mai puțin stabili”, se arată în nota de serviciu. Sau, ca măsură de precauție, poate fi necesară internarea într-un spital a ofițerilor vulnerabili din punct de vedere psihologic care suferă de „instabilitate neuropsihiatrică” în aceste vremuri misterios de periculoase.

Preocupările legate de psihologie și de moralul ofițerilor – de importanță critică într-un război pierdut – s-au amestecat cu preocupări mai ezoterice, cum ar fi atacurile psihice.

Misticismul în Uniunea Sovietică

Atât statul sovietic, cât și succesorul său au experimentat controlul minții (la fel ca și Statele Unite în timpul Războiului Rece, care au folosit un proiect psihic secret propriu). Un memoriu rusesc declasificat în 2019 a prezentat modul în care, în anii 1980, oamenii de știință au investigat percepția extrasenzorială (ESP) și alte abilități mistice. Iar în 2019, o revistă militară rusă a declarat că soldații țării au puteri psihice – și că le-au mai folosit înainte. Soldații ar fi învățat cum să citească gândurile de la delfinii telepatici. Dar nu este vorba doar de controlul minții impus de Flipper. Autorul articolului, un colonel al armatei, a scris că soldații telepați sunt capabili, de asemenea, să bruieze semnalele de comunicații și să distrugă computere cu gândurile lor.

În cursa înarmărilor paranormale din timpul Războiului Rece, nicio „armă” psihică nu era prea ciudată pentru a fi luată în considerare – atâta timp cât ceea ce încercau oamenii de știință nu părea a fi legat de ocultism.

Implementarea planului secret. Cine e generalul Komov?

Jurnalista de investigație Annie Jacobsen a scris într-o carte din 2017: „Nomenclatura sovietică din jurul ESP a fost rescrisă pentru a suna tehnic, rupând astfel toate legăturile cu trecutul ocult al ESP.” Telepatie? A fost redenumită „transmisii de sisteme biologice la distanță”. Psihokinezia? Deplasarea obiectelor doar prin gândirea la ele a fost numită în schimb „emisii neionizante, în special electromagnetice, de la oameni”.

Memorandumul FSO care a făcut obiectul unei scurgeri de informații explică faptul că directorul adjunct al FSO, generalul Alexander Komov, este responsabil pentru implementarea finală a planului secret de a respinge un atac psihic în caz de nevoie. Komov este în parte om de știință, în parte nebun. El a participat la o conferință organizată anul trecut de Institutul de Cercetări Spațiale al Academiei de Științe a Rusiei despre posibilitatea spionării Pământului din spațiu. De asemenea, se pare că el conduce un grup de consilieri independenți care include astrologi, magicieni negri și mediumuri.

Potrivit memorandumului care a făcut obiectul unei scurgeri de informații, printre alte strategii pe care rușii cred că inamicul le-ar putea folosi se numără „jocurile psiho-corectoare”, „virușii psi pe calculator” și influența psihologică „chimică și biologică”. Psiho-corecția, din câte îmi dau seama, este o pseudoștiință menită să „corecteze” dezvoltarea copiilor mici, adesea cu ajutorul jucăriilor, și poate include psihologia experimentală. Utilitatea sa pentru oficialii care sunt ținta unor psihicuri străine este discutabilă. The Insider notează că este puțin probabil ca posibilitatea „virușilor psi pe calculator”, oricare ar fi aceștia, să afecteze Kremlinul, deoarece ofițerilor le este interzis să folosească telefoane mobile sau tablete în timpul serviciului.

Realitatea

Invazia inițială a Ucrainei a fost susținută de puterea dură: o armată de aproape 200.000 de oameni însoțită de artilerie serioasă, tancuri și putere aeriană. Experții ruși s-au lăudat cu o victorie ușoară. Aceasta s-a prăbușit în fața rezistenței ucrainene, iar o mobilizare în masă panicată a făcut prea puțin pentru a schimba cursul eșecului. Este posibil ca acest lucru să contribuie la atmosfera de fantezie. „Cu toate aceste iluzii care se înrăutățesc de ani de zile”, a spus Antonova, „când se lovesc de realitatea rece și dură că nu pot câștiga în Ucraina, încep să cedeze mental”.

Foto: The Sun

Citește și:

De cine sunt ajutate batalioanele de orci. Gandalf cel chior, turma de vrăjitoare și surorile chirilice ale Mamei Omida


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol