23 octombrie 2021, 2:38

Vom avea 5 oceane la nivel global

National Geographic, o organizaţie ştiinţifică şi educaţională non-profit ale cărei standarde de cartografiere sunt menţionate de numeroase atlasele şi hărţi, a anunțat că lumea va avea un nou ocean.

Un nou ocean va fi recunoscut în zona Antarcticii, crescând astfel numărul total de oceane la nivel global la 5. Nu este vorba de o nouă descoperire, ci de o nouă împărțire a apelor.

Oceanul Sudic, care mai poartă numele şi de Oceanul Antarctic sau Oceanul Austral, este format din apele din jurul Antarcticii, până la 60 de grade latitudine sudică.

Geograful de la National Geographic Society, Alex Tait, susține că cercetătorii ştiu de mult că apele din jurul Antarcticii formează o „regiune ecologică distinctă definită de curenţii şi temperaturile oceanice”, scrie digi24.ro.

Organismul de cartografiere recunoaşte deja Oceanul Sudic ca ocupând acelaşi teritoriu, dar aceasta este prima dată când National Geographic o face. Însă, încercarea de a ratifica graniţele şi numele de Oceanul Sudic la nivel internaţional au fost zădărnicite.

Alex Tait este de părere că este foarte important ca National Geographic să diferenţieze apele.

Credem că este foarte important atât din punct de vedere educaţional, cât şi din punct de vedere al etichetării hărţilor, să atragem atenţia asupra Oceanului Sudic ca al cincilea ocean”, a declarat Tait.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.