10 septembrie 2023, 15:07

„Voronețul Banatului”, restaurat integral la 270 de ani de la construcție

O biserică înscrisă pe lista monumentelor de patrimoniu, aflată la 80 de kilometri de Timișoara, a fost restaurată total grație fondurilor europene. Astfel, lăcașul de cult va atrage turiști care ajung în zona montană a Banatului.

Bucurie mare pentru credincioșii care se roagă la Biserica Ortodoxă cu hramul Sfântului Nicolae din Bocşa, județul Caraș-Severin. Unul dintre monumentele ecleziastice ale Regiunii Vest, aflat la 80 de kilometri de Timișoara, a fost restaurat cu bani europeni printr-un proiect Regio-POR 2014-2020.

Biserica Ortodoxă cu hramul ,,Sfântul Ierarh Nicolae” a fost zidită în stil baroc în anul 1750, din piatră şi cărămidă. Turnul actual din cărămidă acoperit cu tablă galvanizată a fost construit în 1911, pardoseala e din plăci de mozaic, altarul are pardoseala din parchet, iconostasul din lemn a fost realizat în 1913 de sculptorul Petru Oancea.

Biserica a fost zugrăvită în anul 1810, iconostasul a fost pictat în 1918 de Virgil Simonescu din Lugoj. Lăcaşul de cult a fost din nou pictat de Alexandru Popp din Timişoara şi dotat cu mobilier nou, iar în 18 decembrie 1938, chiriarhul dr. Vasile Lăzărescu a sfințit biserica, scrie Tion.

„Aflat pe lista monumentelor de patrimoniu și supranumit „Voronețul Banatului”, datorită picturii exterioare realizate în tehnica frescă, lăcașul de cult vechi de peste 270 de ani a beneficiat de lucrări ample de reabilitare a zonelor degradate ale pereților exteriori.

În plus, tâmplăria exterioară din PVC a fost înlocuită cu tâmplărie din lemn, cu aceleași caracteristici de detaliu ca a celei originale. Tot prin acest proiect au fost amenajate spațiile verzi, a fost introdus iluminat arhitectural exterior și a fost amenajată o rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități”, au precizat reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest.

Lucrările au durat doi ani și jumătate. Peste 4,8 milioane de lei au fost investiți în reabilitare, dintre care 4,7 milioane sunt fonduri europene nerambursabile.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol