12 octombrie 2024, 18:12

Vot masiv în Adunarea Generală a ONU pentru ca Israelul să își retragă „prezența ilegală” din Gaza

Miercuri, în timpul uneia dintre sesiunile Adunării Generale a ONU, un număr impresionant de state membre au votat în favoarea unei rezoluții care cere Israelului să pună capăt „prezenței sale ilegale” în Gaza și Cisiordania.

Din cele 193 de state membre, 124 au votat în favoarea adoptării rezoluției, 14 au votat împotrivă și 43 s-au abținut. Printre țările care s-au opus a fost și Statele Unite, conform AP.

Rezoluția cere, de asemenea, retragerea tuturor forțelor israeliene și evacuarea coloniștilor din teritoriile palestiniene ocupate „fără întârziere”.

Alte cereri adoptate de Adunarea Generală a ONU sunt:

  • ca țările să impună sancțiuni celor responsabili pentru menținerea prezenței Israelului în teritorii;
  • oprirea exporturilor de arme către Israel în cazul în care acestea sunt suspectate de a fi utilizate în teritoriile ocupate;
  • împiedicarea comerțului sau a investițiilor care mențin prezența Israelului atât în Fâșia Gaza, cât și în Cisiordania;
  • Israelul să plătească despăgubiri palestinienilor din cauza ocupației.

Nemulțumiri din partea Israel și SUA

Riyad Mansour, ambasadorul palestinian la ONU, a numit votul un punct de cotitură „în lupta noastră pentru libertate și justiție”.

„Acesta trimite un mesaj clar că ocupația Israelului trebuie să înceteze cât mai curând posibil și că dreptul poporului palestinian la autodeterminare trebuie să fie realizat”, a adăugat el.

Pe de altă parte, ambasadorul Israelului a calificat votul drept „o decizie rușinoasă care sprijină terorismul diplomatic al Autorității Palestiniene”.

„În loc să marcheze aniversarea masacrului din 7 octombrie prin condamnarea Hamas și prin solicitarea eliberării tuturor celor 101 ostatici rămași, Adunarea Generală continuă să danseze pe muzica Autorității Palestiniene, care îi sprijină pe asasinii Hamas”, a declarat Danon.

Delegația americană la ONU a luat partea Israelului, numind rezoluția „unilaterală” și subliniind faptul că aceasta nu recunoaște Hamas drept „o organizație teroristă”.

Deși rezoluția nu este obligatorie din punct de vedere juridic, amploarea sprijinului său reflectă opinia mondială.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol