12 ianuarie 2023, 5:44

Wall Street Journal: Înalt oficial de la Casa Albă, implicat în discuții cu asistenții lui Putin despre războiul din Ucraina

Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, Jake Sullivan, a avut discuții confidențiale cu omologii din Rusia, în contextul îngrijorărilor privind escaladarea războiului și al amenințărilor nucleare, transmite The Wall Street Journal. Informația vine la o zi după ce The Washington Post a relatat că SUA cer în privat Ucrainei să fie deschisă la negocierile cu Rusia.

Oficiali americani și aliați au declarat pentru The Wall Street Journal că Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, s-a implicat în ultimele luni în conversații confidențiale cu consilieri de top ai președintelui rus, Vladimir Putin, într-un efort de a reduce riscul unui conflict mai larg în Ucraina și pentru a avertiza Moscova în privința utilizării armelor nucleare sau a altor arme de distrugere în masă.

Potrivit acelorași surse, Sullivan a fost în contact cu Iuri Ușakov, consilier de politică externă al lui Putin, dar și cu omologul său din administrația rusă, Nikolai Patrușev.

Scopul a fost acela de a înlătura riscul de escaladare, de a ține canalele de comunicare deschise, nu de a discuta o înțelegere în privința războiului din Ucraina, au declarat oficialii citați de The Wall Street Journal.

Fără comentarii

Întrebată dacă Jake Sullivan a avut într-adevăr conversații neoficiale cu Ușakov sau Patrușev, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, a declarat: „Oamenii spun o grămadă de lucruri” și a refuzat să ofere alte comentarii.

Casa Albă nu a mai recunoscut public nicio convorbire între Sullivan și vreun înalt oficial rus din luna martie, când acesta a vorbit cu Patrushev.

Discuțiile care nu au fost menționate public au loc în contextul în care contactele diplomatice tradiționale dintre Washington și Moscova s-au diminuat invers proporțional cu avertismentele lansate de consilierii lui Putin privind utilizarea armelor nucleare pentru protejarea teritoriului rus.

În contrapondere cu sprijinul acordat Ucrainei și cu sancțiunile la adresa Rusiei, Casa Albă a indicat că este imperativă menținerea unui nivel de contact cu Moscova, pentru a putea răspunde unor interese reciproce în privința securității naționale.

Potrivit unor oficiali americani, Sullivan a pledat mereu pentru menținerea unei linii de comunicații cu Rusia, chiar dacă alți factori de decizie de top au fost de părere că discuțiile în actualul mediu diplomatic și militar nu ar fi fructuoase.

Relațiile SUA-Rusia, la cel mai scăzut nivel

În prezent, relațiile SUA-Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de la încheierea Războiului Rece.

Cred că este întotdeauna important, în special pentru țările cu arme nucleare, să mențină deschise canalele de comunicare, pentru a ajuta la înțelegerea a ce gândește fiecare parte și, prin urmare, pentru a evita posibilitatea unei confruntări accidentale sau a unui război„, a declarat Ivo Daalder, fost ambasador SUA la NATO în timpul administrației Obama. „Consilierii de securitate națională sunt cel mai apropiat liant de Biroul Oval, fără a-l aduce pe președinte direct în acel canal de comunicare”.

Kremlinul a refuzat să comenteze informațiile obținute de The Wall Street Journal, potrivit cărora Washingtonul ar fi avut discuții neoficiale cu înalți demnitari ruși despre evitarea escaladării războiului din Ucraina, transmite The Guardian.

„Ziarele anglo-saxone publică multe păcăleli”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Nu avem nimic de spus despre această publicație”, a adăugat el.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol