1 octombrie 2023, 22:46

Washingtonul încurajează Europa să se descurce definitiv fără energia rusă

Europa are ocazia să scape de dependența sa energetică de Rusia, care a tăiat aprovizionarea cu gaze, a declarat vineri șeful diplomației americane înainte de a merge la sediul NATO la Bruxelles, scrie Le Figaro. 

Există o oportunitate uriașă (…) de a scăpa de această dependență de Rusia odată pentru totdeauna, de a scăpa de această putere pe care Rusia o are asupra Europei folosind energia ca pe o armă ”, a spus Antony Blinken presei înainte de a zbura din Polonia la Bruxelles, a doua zi după o vizită la Kiev.

Europenii și-au stabilit obiectivul de a scăpa de dependența lor de hidrocarburile rusești nereușind în același timp să se găsească într-o situație de criză energetică. Rusia a tăiat livrările prin gazoductul strategic Nord Stream weekendul trecut, declarând că sancțiunile pentru invazia din Ucraina au împiedicat întreținerea unei turbine.

Până acum, Moscova a profitat de creșterea prețurilor la energie pentru a-și umple seifurile cu bani, în ciuda scăderii puternice a exporturilor de petrol și gaze.

Șeful diplomației americane a insistat și asupra „unității ” membrilor organizației pentru „a se asigura că Alianța este cât mai puternică pentru a descuraja Rusia de la orice nouă agresiune”.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol