22 mai 2024, 9:12

Weekend de proteste în masă în Germania pentru a critica extrema-dreapta AfD. Președintele Germaniei: „Ei ne apără republica”

Mulțimi uriașe de protestatari din Germania au ieșit din nou în stradă duminică pentru a manifesta împotriva partidului de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) și a poziției sale antiimigranți. Zeci de manifestaţii au fost programate în Berlin şi alte oraşe din ţară, după ce un sfert de milion de oameni au ieşit sâmbătă pe străzi pentru a manifesta.

Aceste manifestaţii în masă sunt o reacţie la un plan al extremei drepte de a repatria persoanele de origine străină. Având în vedere că se vizează 20 de procente din populaţia ţării, este explicabilă această reacţie.

În München, o prezență masivă de cel puțin 80.000 de persoane a determinat organizatorii să anuleze evenimentul din cauza supraaglomerării duminică după-amiază, potrivit poliției. Organizatorii și poliția se așteptau la aproximativ 25.000 de oameni la demonstrație și au fost surprinși de mărimea mulțimii.

Foto: Carmen Jaspersen/dpa

Mulți dintre cei care s-au prezentat la München purtau pancarte care compară AfD cu naziștii și respingeau retorica lor antiimigranți.

Printre altele s-au numărat sloganurile „Fără toleranță pentru intoleranță” și „AfD – un coșmar pentru Germania”.La Köln, organizatorii au estimat că 70.000 de oameni s-au alăturat demonstrației de acolo împotriva AfD și a extremei drepte, inclusiv un număr de muzicieni locali cunoscuți.

Poliția din Köln a descris estimarea mulțimii ca fiind realistă.În orașul-port nordic Bremen, poliția a estimat că între 35.000 și 40.000 de persoane au defilat la un miting împotriva extremei drepte, susținut de sindicate, partide politice, companii locale și clubul de fotbal din Bundesliga Werder Bremen.

Sloganurile auzite la demonstrație au inclus „Toată Bremenul urăște AfD” și „Toți împreună împotriva fascismului”.Sunt așteptate noi proteste în mai multe orașe germane, inclusiv Cottbus, Dresda și Chemnitz din est.La Berlin, o alianță de diferite organizații a chemat oamenii să se adune în fața Bundestagului, sau a Camerei Inferioare a Parlamentului, de la ora 16:00 (15:00 GMT). Berlinul găzduiește o scenă de protest foarte activă.

Foto: Clemens Schoell

Foto: Clemens Schoell

Germania a fost cuprinsă de proteste timp de peste o săptămână după publicarea unui raport de investigație care a dezvăluit că membrii AfD au participat la o întâlnire a extremiștilor de extremă dreapta în noiembrie.

La întâlnirea de la Potsdam, în afara Berlinului, participanții au discutat despre planurile de repatriere a solicitanților de azil și a migranților considerați neasimilați suficient, chiar și a celor cu pașapoarte germane.

Raportul publicației de investigație Correctiv publicat pe 10 ianuarie a stârnit un scandal în Germania, unde există o teamă crescândă în rândul partidelor politice principale cu privire la creșterea sprijinului public pentru AfD.

Partidul se află în fruntea sondajelor din trei foste state est-germane care organizează alegeri regionale la sfârșitul acestui an.

La întâlnirea de la Potsdam, extremiștii de extremă dreaptă au discutat subiecte precum „remigrația”, un termen folosit frecvent în cercurile de extremă dreaptă ca eufemism pentru expulzarea imigranților și a minorităților.

Demonstrațiile anti-AfD au atras deja un număr mare de oameni. Cel puțin 300.000 de persoane s-au alăturat protestelor de sâmbătă, conform numărărilor poliției și organizatorilor, aproximativ 35.000 de persoane au participat doar la mitingurile de la Frankfurt și Hanovra.

Vicecancelarul Robert Habeck a numit demonstrațiile drept un semn încurajator pentru democrație.

„Democrația trăiește din oamenii care o susțin”, a declarat Habeck pentru ziarul Augsburger Allgemeine.

Katrin Göring-Eckardt, un deputat senior al Partidului Verzilor din statul Turingia din est, a scris sâmbătă seara pe X (fostul Twitter) că este deosebit de mulțumită de aglomerația din părți ale fostei Germanii de Est, cum ar fi Leipzig, Erfurt și Dresda.

„Peste tot în Est, oamenii sunt pe străzi pentru democrația pentru care am luptat în 1989”, a scris ea. „Încurajator!”

Ministrul de Externe Annalena Baerbock, vorbind duminică la o conferință a Partidului Verzilor, a spus că „trebuie să susținem democrația cu toată puterea noastră”.

Ea a lăudat protestul tot mai mare împotriva extremei drepte, în special în orașele mai mici și mijlocii ale Germaniei. „Asta este forța țării noastre”, scrie DPA.

Foto: Moritz Frankenberg/dpa

Președintele Germaniei: „Ei ne apără republica”

Frank-Walter Steinmeier le-a mulțumit sutelor de mii de oameni care s-au alăturat protestelor împotriva extremismului de dreapta din orașele din Germania în acest weekend.

„Acești oameni ne dau curaj tuturor. Ei ne apără republica și constituția împotriva dușmanilor săi. Ne apără umanitatea”, a declarat duminică președintele german într-un mesaj video de la Berlin.

Steinmeier, care deține un rol în mare măsură simbolic ca șef al statului german, a remarcat că diferite grupuri de oameni au ieșit în stradă.

„Dar toți au un lucru în comun: acum se opun mizantropiei și extremismului de dreapta. Vor să trăiască împreună liber și pașnic în viitor”.

Ceea ce are nevoie Germania acum este o alianță a tuturor democraților, a spus Steinmeier. „Indiferent dacă trăiesc la țară sau în oraș, tineri sau bătrâni, cu sau fără antecedente de migrație”, a spus Steinmeier.

„Viitorul democrației noastre nu depinde de volumul oponenților săi – ci de puterea celor care apără democrația. Să arătăm că suntem mai puternici împreună”.

Sursa foto: Clemens Schoell/Berlin și Carmen Jaspersen/dpa, Moritz Frankenberg/dpa


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol