29 martie 2024, 9:57

WIKIPEDIA a împlinit 20 de ani. De la dinozaurul din epoca internetului liber, la cea mai mare enciclopedie universală

Un proiect care s-a dezvoltat cu o cantitate imensă de optimism. Și care, pesimiști fiind, nu știm dacă astăzi s-ar mai putea lansa.

Un produs „din alte vremuri”? De ce nu…

Este considerată de mulți drept unul dintre ultimii dinozauri din epoca intrenetului “liber”. Amintiți-vă, voi, cei care bântuiați pe net acum 20 de ani – cât din acel conținut vă mai este accesibil? IMDB, site-urile câtorva televiziuni, portaluri guvernamentale și…Wikipedia.

WIKIPEDIA a împlinit 20 de ani. Câteva cifre

Lansată pe 15 ianuarie 2001 de americanul Jimmy Wales în scopuri non-profit, Wikipedia are ambiţia de a reuni pe aceeaşi platformă online cunoştinţele acumulate la nivel planetar graţie unor milioane de contributori benevoli.

Succesul ei a fost unul imediat. Prima versiune a fost un site creat în limba engleză. Au urmat ediţiile Wikipedia în germană şi suedeză, apărute în martie 2001. Apoi, la scurt timp după aceea, au fost lansate versiuni în alte 10 limbi – inclusiv în franceză, italiană, chineză, rusă şi catalană.

Wikipedia, care ocupă locul al şaptelea în clasamentul celor mai vizitate site-uri din lume, afişează peste 55 de milioane de articole publicate în 309 limbi.

Conţinutul fiecărui site este autonom. Textele nu sunt traduceri, ci contribuţii originale.

Ele sunt completate uneori de roboţi online pe baza unor date publice.

Conflicte cu mediul academic

Situându-se la antipozi în raport cu enciclopediile tradiţionale redactate de experţi de renume, această colecţie de cunoştinţe compilate de către amatori, adeseori anonimi, şi-a atras totodată multe critici şi ostilitatea unor medii academice.

„Atunci când cunoşti în detaliu modul în care Wikipedia este monitorizată, felul în care articolele sunt scrise şi modul în care comunică membrii comunităţii, poţi totuşi să consideri că există un nivel de fiabilitate globală şi că acesta este unul important”, a declarat Lionel Barbe, lector la Universitatea Paris-Nanterre.

Rămâne însă o anumită problemă de diversitate în domeniul surselor şi a tematicilor abordate, existând şi anumite „unghiuri moarte” legate de subiecte asociate unor ţări în curs de dezvoltare. Cauza acestui fenomen constă în profilul contributorilor: cei mai mulţi dintre ei sunt originari din Statele Unite şi ţările occidentale, scrie Agerpres.

„Dorinţa de a alcătui o enciclopedie nu atrage pe oricine, iar oamenii care lucrează pentru Wikipedia sunt adeseori specialişti, locuiesc la oraş şi deţin diplome de studii superioare”, a declarat Remi Mathis, autorul cărţii „Wikipedia: În culisele celei mai mari enciclopedii a lumii”, publicate de First Editions.

Refugiu în faţa derapajelor de pe reţelele de socializare?

În pofida tuturor acestor aspecte, în era triumfului Google – Amazon – Microsoft, celebra enciclopedie online este unul dintre puţinii supravieţuitori ai utopiei participative din domeniul web-ului liber, conceput iniţial ca „o reţea descentralizată de schimburi de păreri şi de cunoştinţe”, a reamintit Lionel Barbe.

„Wikipedia este totuşi cel mai mare bun comun digital pe care ni l-a oferit internetul” Lionel Barbe

Jimmy Wales a ţinut să transmită internauţilor şi câteva asigurări: „Nu ne-am îndepărtat de misiunea noastră din grija de a obţine mai multe venituri, deci nu ne-am confruntat cu aceste probleme pe care le vedem astăzi, mă refer la acea chestiune a algoritmilor concepuţi pentru a încuraja angajamentul utilizatorilor cu scopul de a creşte veniturile din publicitate„.

În acest moment, Wikipedia se află în faţa a două mari provocări: să continue să îşi exprime vocaţiile enciclopedice şi să îşi modereze propriile conţinuturi şi dezbateri interne, pe bază de voluntariat.

WIKIPEDIA a împlinit 20 de ani. Wikipedia în limba română

Wikipedia în limba română a început în luna iulie 2003. Versiunile inițiale ale paginii principale și ale primelor articole au fost scrise pe 12 iulie.

În 15 iulie Bogdan Stăncescu (cu numele de utilizator Gutza) a primit statutul de administrator și a început să traducă interfața din limba engleză. Tot el a făcut primele eforturi de atragere a contribuitorilor, adresându-se prin e-mail mai multor universități și Academiei Române.

Aceste demersuri au fost curând remarcate de presă și au avut ca urmare publicarea unor articole de prezentare a Wikipediei.

Referitor la începuturile Wikipediei în limba română, Bogdan Stăncescu a mărturisit următoarele:

Pe mine m-a încântat conceptul pe care l-am descoperit la Wikipedia în engleză și i-am întrebat pe cei de acolo cum aș putea să ajut la cultivarea site-ului în română. Am și acum răspunsul în arhiva de mailuri: «Oh, you just want to be a sysop? Done!» («Tot ce vrei este să fii un sysop? S-a făcut!»). Așa că m-am apucat de treabă. Am tradus toată interfața — neașteptat de mult de lucru și tot au scăpat niște greșeli pe care mi le-au semnalat contribuitorii mai târziu — și m-am pus pe scris articole care să dea o formă și o direcție site-ului.

Locul 16

Până la sfârșitul aceluiași an Wikipedia în limba română avea deja nu mai puțin de 3.000 de articole și ocupa astfel locul 16 în clasamentul edițiilor Wikipediei. Proiectul s-a dezvoltat în continuare ajungând la 10.000 de articole la 13 decembrie 2004. 50.000 de articole la 5 ianuarie 2007. Și a depășit 100.000 de articole la data de 11 ianuarie 2008.

În prezent există aproximativ 416.000 de articole la Wikipedia în limba română și circa 542.000 de utilizatori înregistrați.

Limba română vs limba moldoveneasacă

De-a lungul existenței sale Wikipedia în limba română s-a aflat în fața mai multor probleme. Astfel, crearea automată a unei serii de proiecte în alte limbi, pe baza standardelor internaționale, a dus printre altele la apariția unei Wikipedii în limba moldovenească. Urmare a faptului că această limbă avea în standardul ISO 639 codurile mo și mol, separate de limba română.

Acest proiect permitea inițial scrierea articolelor atât în alfabetul latin cât și în cel chirilic (forma moldovenească de dinainte de 1989), dar ca urmare a numărului foarte redus de articole funcționa în mare măsură ca un portal cu trimiteri spre Wikipedia în limba română.

După numeroase și aprinse discuții proiectul a fost în cele din urmă înghețat în anul 2006, pe baza faptului că limba moldovenească și limba română sunt identice și că nu s-au găsit vorbitori nativi ai acestei limbi care să dorească să contribuie în alfabetul chirilic.

În anul 2010 Wikipedia în limba română a trecut la utilizarea semnelor diacritice corecte din limba română. Mai exact virgule sub ș și ț (care până atunci apăreau în mod greșit drept sedile). Acest proces a putut fi în mare măsură automatizat, astfel încât dacă cineva scrie sau caută cu diacritice greșite, acestea sunt acum corectate automat.

Versiuni WIKI. Curiozități

Evident că cea mai dezvoltată versiune Wikipedia este cea în limba engleză. Numără peste 5.000.000 de articole. Interesant este că peste 5 milioane de articole numără și varianta în limba cebuană. Posibil să nu știți despre ce e vorba – este una dintre limbile vorbite în Filipine.

Urmează apoi versiuni de peste 2.000.000 de articole – în suedeză, germană și franceză.

Wikipedia în română se află pe un loc bun, de peste 200.000 de articole (416.000 spunea Bogdan Stăncescu), în aceeași  categorie cu limba turcă, maghiară, bulgară, slovacă, finlandeză.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol