16 iunie 2024, 22:04

Wikipedia cere bani de la marile companii tehnologice

Fundația Wikimedia, care operează proiectul Wikipedia în peste 300 de limbi, precum și alte proiecte de tip wiki, anunță lansarea unui produs comercial, Wikimedia Enterprise. Noul serviciu este conceput pentru vânzarea și livrarea eficientă a conținutului de la Wikipedia direct către marile companii. În următoarele câteva luni, vor fi colectate opinii despre această inițiativă de la miile de voluntari de la Wikipedia. Acordurile cu firmele ar putea fi încheiate în iunie 2021.

Cu alte cuvinte, companii mari precum Google și Facebook, care folosesc conținut de la Wikipedia pe platformele lor, vor fi nevoite să plătească un fel de abonamente. Utilizatorii privați, cei care caută în mod normal informații în enciclopedia deschisă, nu vor plăti nimic, la fel ca până acum.

În schimbul taxei, Enterprise va furniza companiilor modificările de pe Wikipedia în timp real și seturi de date complete într-un format compatibil. Va exista, de asemenea, un serviciu de asistență pentru clienți: un număr de telefon pe care clienții să-l poată apela, garantarea anumitor viteze pentru furnizarea datelor, o echipă de experți desemnați să rezolve defecțiuni tehnice specifice.

Buget de 100 mil. dolari

Enterprise își va găzdui conținutul nu pe serverele proprii ale proiectului, ci pe Amazon Web Services, despre care spune că îi va permite să îndeplinească nevoile clienților săi mai bine.

Prin oferirea unor date mai utile, Enterprise va asigura clienții că afișează cea mai recentă și cea mai exactă versiune a articolelor și vandalismul (intervenția în articole a unor utilizatori care vor să modifice în mod malițios articolele) va fi contracarat mai repede. O relație contractuală va recunoaște, de asemenea, mai formal, că aceste companii extrag valoare dintr-un proiect de voluntariat și, prin urmare, trebuie să contribuie la bunurile comune.

Fundația Wikimedia spune că nu se așteaptă ca Enterprise să devină principala sursă de finanțare pentru cele aproximativ o sută de milioane de dolari din buget. Donațiile utilizatorilor, suplimentate cu subvenții, ar trebui să suporte în continuare cea mai mare parte a activității, dar existența unui flux de venituri suplimentare de încredere de la companii ar oferi stabilitate fundației.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol