30 iunie 2022, 14:31

Wizz Air a operat primul zbor verde, demonstrativ, între București și Lyon

Wizz Air, compania aeriană cu cea mai rapidă creștere din Europa, a operat primul său zbor verde demonstrativ pe o rută specială între București și Lyon.

Operațiunile au presupus utilizarea parțială a combustibilului sustenabil pentru aviație (SAF). Implementând mai multe practici sustenabile la bord, un zbor a decolat de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă din București și a aterizat pe Aeroportul Lyon-Saint Exupéry, parte a unui efort colectiv al marilor companii aeriene organizat cu ocazia conferinței de mobilitate dedicată sustenabilității a Uniunii Europene, „Connecting Europe Days 2022”.

A 321neo

Aduse la următorul nivel grație aeronavei Airbus A321neo, un exemplu al aviației durabile, operațiunile verzi demonstrative care au funcționat utilizând parțial combustibil sustenabil pentru aviație (SAF) reprezintă un moment de anvergură pentru Wizz Air și industria aviației. Combustibilul sustenabil pentru aviație (SAF) este un blend de combustibil convențional pentru aviație și combustibil biojet obținut din deșeurile și reziduurile din economia circulară, care poate reduce emisiile de CO2 cu până la 90% în timpul unui ciclu de viață.

În timpul operațiunilor demonstrative, Wizz Air a alimentat 4,5 tone dintr-un amestec de combustibil SAF (care a avut ca sursă ulei de gătit folosit), alcătuit din 30% combustibil sustenabil pentru aviație (SAF) pur și 70% combustibil Jet A1.

Acest lucru a ajutat Wizz Air să obțină, până în prezent, cele mai scăzute emisii posibile per pasager-kilometru în Europa, dintre companiile aeriene care au luat parte la acest efort dedicat sustenabilității.

WIZZ a zburat cu un amestec SAF de 14,2%, ceea ce a dus la o reducere a emisiilor de CO2 cu 12,8%. Compania aeriană deja utilizează o flotă de aeronave cu motoare de ultimă generație, esențiale pentru emisii scăzute. Wizz Air este mândră să dețină una dintre cele mai noi flote din Europa, cu o vârstă medie de 4,93 ani, ce va continua să se îmbunătățească și să scadă la 3,6 ani până în 2024 și chiar până la 3,2 ani până în 2026.

Zbor eco

Acesta a fost un zbor mai ecologic și din punctul de vedere al serviciilor oferite la bord, demonstrând că aviația sustenabilă poate fi implementată la toate nivelurile experienței de călătorie, oferind simultan servicii superioare pasagerilor.

În timpul zborului, jurnaliștii, influencerii, membrii echipajului şi toți ceilalți pasageri au aflat mai multe despre programele de sustenabilitate ale Wizz Air direct de la Johan Eidhagen, Chief People and ESG Officer la Wizz Air, şi au aflat cum să contribuie în continuare la reducerea amprentei de mediu atunci când aleg să zboare.

Căpitanul zborului, Andreea Lițescu, a împărtășit deopotrivă mai multe detalii despre inițiativele companiei aeriene de reducere a consumului de combustibil, ce contribuie la performanța Wizz Air în industrie la nivelul intensității carbonului.Wizz Air i-a încurajat pe pasageri să călătorească cu un bagaj cât mai ușor posibil, să colecteze deșeurile reciclabile de la bord și să aleagă dintre opțiunile de mâncare vegană.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol