19 aprilie 2024, 8:35

Wizz Air suspendă TOATE zborurile către și dinspre Chișinău din cauza riscului de securitate

Două știri, aparent fără legătură directă, vin să ne dea fiori luni. Compania aeriană low-cost Wizz Air a decis să suspende toate zborurile către Chişinău începând cu data de 14 martie. A doua știre se referă tot la aceeași zonă, dar vine dinspre Ucraina. Armata Ucraineană confirmă că a adus la granița cu Transnistria un “număr adecvat de soldați”, pentru a putea respinge o eventuală încercare a rușilor din provincia separatistă a Moldovei de a ataca dinspre vest.

Îngrijorarea este cuvântul la zi, în legătură cu Republica Moldova, în contextul actual, creat de invazia rusă din Ucraina.

”Wizz Air a monitorizat îndeaproape situaţia securităţii din Moldova şi a fost în permanenţă în contact cu diverse autorităţi şi agenţii locale şi internaţionale, pentru a asigura cel mai înalt nivel de siguranţă şi securitate ale operaţiunilor.

Siguranţa pasagerilor şi a echipajului rămâne prioritatea numărul unu a Wizz Air, iar ca urmare a evoluţiilor recente din Moldova şi a riscului ridicat, dar nu iminent, din spaţiul aerian al ţării, Wizz Air a luat decizia dificilă, dar responsabilă, de a suspenda toate zborurile către Chişinău începând cu data de 14 martie”, anunţă compania, într-un comunicat.

Wizz Air va oferi zboruri suplimentare din Iaşi, pentru a sprijini pasagerii din Chişinău.

Apare astfel o nouă rută de la Iaşi către Berlin şi creştere frecvenţa zborurilor către Barcelona, ​​Milano Bergamo, Bologna, Roma Ciampino, Roma Fiumicino, Dortmund, Larnaca, Londra Luton şi Treviso din Iaşi, care este cea mai apropiată destinaţie din reţeaua Wizz Air.

Rutele de la Chişinău către Budapesta şi Praga vor fi suspendate fără o alternativă directă care să le înlocuiască. Capacitatea rămasă care operează în prezent cu destinaţia Chişinău va fi relocată către alte destinaţii din reţeaua Wizz Air.

Ce se întâmplă cu cei care au bilete

”Clienţii afectaţi, care au rezervat bilete direct prin wizzair.com sau prin aplicaţia pentru mobil a companiei aeriene, vor fi notificaţi prin e-mail şi pot opta pentru rezervarea gratuită a unui alt bilet, pentru rambursarea a 120% din tariful iniţial achitat sub formă de credit pentru rezervări viitoare sau rambursarea a 100% din preţul biletului.

Wizz Air rămâne fidelă pieţei din Moldova şi loială clienţilor săi. Wizz Air va continua să evalueze constant situaţia, pentru a relua operaţiunile şi pentru a redeschide baza, de îndată ce acest lucru va putea fi realizat în siguranţă”, precizează compania.

Să ne amintim ce a spus Maia Sandu

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat anterior că țara sa a descoperit un plan rusesc „pentru distrugerea Moldovei”. Câteva zile mai târziu, Guvernul Republicii Moldova a demisionat. Maia Sandu și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la intențiile Rusiei și la prezența trupelor ruse în regiunea separatistă Transnistria.

Rețeaua de spionaj descoperită zilele trecuteUlterior, autoritățile de peste Prut au descoperit o rețea de spionaj formată din moldoveni care primeau bani de la o ţară străină pentru a răsturna conducerea de la Chişinău. Aceştia acţionau încă din 2020, timp în care “au incitat la ură și au recrutat participanți la proteste violente”.

În paralel, în ultimele luni, mai multe rachete au trecut prin spaţiul aerian al Moldovei sau au căzut chiar pe teritoriul ei, iar pe 14 februarie ţara de peste Prut a fost obligată să îşi închidă spaţiul aerian din cauza unui obiect care a pătruns în mod neautorizat.

Forțele ucrainene, concentrate de-a lungul frontierei cu Transnistria

Acum, Natalia Gumeniuk, șefa centrului de presă al Forțelor ucrainene de Apărare din Sud, a declarat că forțele ucrainene sunt concentrate de-a lungul frontierei cu Transnistria, provincia separatistă din Republica Moldova. A precizat că numărul lor este “adecvat amenințării și sunt pregătite să dea un răspuns puternic în cazul unor tentative de pătrundere”, potrivit declarației citate de agenția de presă Unian.

Doamna Gumeniuk a mai adăugat: “Din punct de vedere militar, putem lua în considerare amenințările din direcția bielorusă și transnistreană, dar cât de reale sunt ele? Sunt mai degrabă amenințări ipotetice, ceea ce înseamnă că sunt posibile într-un anumit set de circumstanțe, dar este puțin probabil să se materializeze. Pentru a deschide frontul, ei au nevoie de un sprijin suplimentar, dar nu au de unde-l obține”.

Ministerul rus al Apărării a acuzat armata ucraineană că se pregătește de invadarea Transnistriei

Responsabila pentru comunicare a mai spus că militarii ruși din Transnistria ”urmăresc cu profundă surprindere rapoartele despre forța lor”. Ea a exclus posibilitatea ca militarii din Armata Rusă să efectueze un desant în Transnistria, întrucât acest lucru presupune fie traversarea spațiului aerian al Ucrainei sau al unei țări NATO (România): “Cine le va permite să facă acest lucru?”, s-a întrebat retoric doamna Gumeniuk.

Ministerul rus al Apărării a acuzat Armata ucraineană că se pregătește să invadeze Transnistria, creând un fals atac asupra trupelor ruse. De asemenea, Ministerul rus de Externe a avertizat că orice atac asupra provinciei va fi considerat atac asupra Federației Ruse. Ministerul român de Externe a condamnat puternic această declarație din urmă. Președintele Zelenski a dat asigurări că Ucraina consideră Transnistria parte a Republicii Moldova și că nu va interveni pe teritoriul acestui stat.

UPDATE

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova informează că doi cetățeni străini au fost declarați indezirabili pentru zece ani, din cauza activității subversive. Serviciul explică faptul că cei doi pretindeau că sunt turiști, însă erau coordonați de un grup de persoane afiliate unei rețele conspirative din afara țării. Grupul era compus din experți în tehnologii politice și inginerie socială.

În comunicatul de presă se mai arată: Aceștia erau antrenați în activități de culegere de date și informații pentru punerea în aplicare a unui plan de destabilizare a situației interne din țară, cu provocarea schimbării prin violență a orânduirii constituționale a Republicii Moldova“.

Concret, explică Serviciul de Informații, cei doi au studiat locațiile din vecinătatea unor clădiri din administrația guvernului și a unor obiective de infrastructură critică. De asemenea, au monitorizat și documentat protestele din capitală organizate de partidele ostile Maiei Sandu. În informarea de presă nu sunt făcute publice alte date despre cele două persoane expulzate.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol