24 septembrie 2020, 7:08

World Economic Forum: 75 de milioane de joburi vor disparea din cauza robotilor

Un raport al World Economic Forum arată că 75 de milioane de joburi vor dispărea din cauza dezvoltării roboticii, dar vor aparea 133 de milioane de noi locuri de munca, care vor avea legatura cu activitatea acestora.

Cea mai folosită modalitate pentru a măsura gradul de robotizare a unei națiuni era numărul de roboți raportat la 10.000 de muncitori care lucrează în domeniul manufacturier. Asta pentru că ne aflăm în plină revoluție industrială și se crede că astfel de joburi vor fi înlocuite cel mai repede de mașinării.

„Este esențial ca întreprinderile să-și asume un rol activ în susținerea forței de muncă existente prin recalificare și perfecționare, indivizii adoptă o abordare pro activă a propriului stil de învățare de-a lungul vieții și că guvernele creează un mediu favorabil pentru a facilita această transformare a forței de muncă. Aceasta este provocarea cheie a timpului nostru”, a spus Klaus Schwab, fondator și președinte executiv al Forumului Economic Mondial.

Raportul constată variații între cererea de locuri de muncă în funcție de regiuni. Rolul specific regiunii care se așteaptă să fie în creștere este includerea consultanților financiari și de investiții în Asia de Est și Pacific și Europa de Vest; lucrătorii din fabrici din America Latină și din Caraibe, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, Asia de Sud și Africa Subsahariană; și ingineri de electrotehnologie din America de Nord. În toate țările și regiunile, angajatorii se așteaptă ca o mare parte a forței de muncă globale să fie necesară în perioada 2018-2022. Remarcând competitivitatea într-un context global și profitând de oportunitățile emergente de creare de locuri de muncă va necesita o forță de muncă locală bine calificată susținută de ecosistemele naționale de învățare de-a lungul vieții.

Dacă se gestionează bine, o combinație de recalificare și sporirea unui șir de sarcini de astăzi pot crea oportunitatea unei noi creșteri a productivității. De exemplu, administrarea și sarcinile fizice sunt proiectate să fie înlocuite în mod semnificativ de munca mecanizată, lăsând loc oamenilor să se concentreze pe sarcini mai mari de productivitate.

Citiți întregul articol: AICI


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

  1. Soft erp

    19 septembrie

    Sa nu uitam totusi ca vor aparea joburi de mentenanta care sa inlocuiasca joburile care vor disparea.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.