24 octombrie 2021, 0:13

Zaiafet, vloggerul care poate să-ți explice cine-a fost Pazvante Chiorul. Și să te facă să îți placă istoria

Cine a fost Pazvante Chiorul? Că de auzit vorba aia, cu vremea lui Pazvante, am auzit-o toți. Ei bine, puteți afla cine a fost acest Pazvante și de la un vlogger. Unul mai aparte, sigur mai de nișă, dar care livrează cultură pe pâine, ușor digerabilă. Lumea îl știe de Zaiafet, că așa este cu Internetul. Numele lui este Horia Sârghi, și e băiat cu școală, dar nu cu studii de istorie, cum am crede. Asta nu-l împiedică să ne-o facă și pe ea mai…comestibilă.

Duminică, de la 10:30, Horia Sârghi, alias Zaiafet, este invitatul lui Lucian Mîndruță la emisiunea ”Ediția de dimineață”, de la Digi 24, realizată în parteneriat cu redacția site-ului editiadedimineata.ro.

Când să fii mai tentat să spui că totul e pierdut și că trăim în era senzaționalului și a superficialității, uite că există și creatori de conținut ca el. Zaiafet demonstrează că se poate face treabă şi altfel. Horia Sârghi alias Zaiafet produce un clipuri ale căror subiecte provin aproape în totalitate din carţi. Și face digerabilă istoria. Și cum istoria este atât de controversată și depinde mult de cine o ”consumă”, cu atât mai impresionant e să știi că există oameni care consumă cultură și sub forma asta.

Horia a fost mult timp fotograf de nunți, chiar dacă este absolvent de facultate.  Pleca acasă cu aproximativ 2.000 de fotografii de la o nuntă. Acestea trebuia să fie alese, prelucrate, corectate și integrate ulterior într-un album de amintiri care să arate impecabil. Dar și asta e cu dus și-ntors.  „Ai bani pentru următoarele trei luni. Eu îmi pun problema ce o să fac la pensie. E o meserie pentru un om tânăr”, spune Horia Sârghi într-un interviu la Digi24.

Zaiafet e al treilea canal de YouTube, după ce primul a fost despre cum să îți organizezi nunta, iar al doilea despre cum să faci fotografii. Ideea inițială era să spună povești care merită spuse într-un bar, de exemplu. Un fel de ”băi, tu știi cine a fost Pazvante Chiorul?”. Între timp, lucrurile s-au mai schimbat și au mai evoluat, acum are și o mică echipă în jur. ”Acum cred că scriem eseuri video cu o componentă morală în ele”, i-a mărturisit lui Lucian Mîndruță.

A fost fotograf de nunţi peste 10 ani, dar a ajuns să se simtă „agasat de clienţi şi de programul infernal”. A pus punct şi s-a dedicat 100% vloggingului. Deocamdată poate trăi din asta, iar publicul îl apreciază. Are succes, aproape 700.000 de oameni îi urmăresc contul.

Una dintre producții, despre Pazvante Chiorul, a depășit milionul de accesări, ajungând la aproape 1,6 milioane. Cum să faci să ai succes cu așa ceva, ca vlogger? Muncind, citind, împachetând în povești istoria. El spune că a observat că e lucrul cel mai ușor de scris, care să atragă oameni.

De ce taman Zaiafet pentru canalul lui de Youtube? ”Este un arhaism care înseamnă petrecere cu lăutari. M-am gândit să fie un cuvânt românesc. E din Mica tiganiadă”, explica, într-un interviu pentru paginademedia.ro.  Cu Lucian Mîndruță dezvoltă explicația. Și vorbește despre ce face și ce mai are de gând.

Tot în acel interviu a explicat cum a fost trecerea de la fotografia de nunți la vlogging și istorie.

”Când am pus punct (fotografiei de eveniment – n.r.) am mai trăit din salariul nevestei cam un an. Am pus punct pentru că erau două lucruri în viaţa mea: fotografia şi textele pe YouTube. Nu doream să mai prelucrez poze. Aşteptam să ajung acasă şi să mă ocup de texte.

Era foarte palpitant pentru mine să mă gândesc cum să structurez texte, să inserez glume în ele. Era agasant să mai fac şi fotografie, nu îmi mai doream asta. Nevasta m-a susţinut şi mi-a sugerat să încerc ca să nu trăiesc apoi cu regrete”, a spus Horia.

Și cam asta e calea prin cale canalul său de youtube – în care produce clipuri ale căror subiecte provin aproape în totalitate din cărți – a ajuns sursă inspirațională pentru tineri. Că unii îi mai cer să le rezolve temele pentru acasă, da, se întâmplă. Îl amuză, pe unii i-a mai ajutat, dar nu, scopul lui nu este acesta.

Haideți să-i urmărim pe Horia Sârghi, alias Zaiafet și pe Lucian Mîndruță stând de vorbă la ”Ediția de dimineață”. Sigur merită!


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.