28 august 2023, 18:31

Zaţul de cafea poate spori rezistența betonului

E, de cele mai multe ori, enervant, atunci când trebuie să te descotorosești de el. De spălat pur și simplu cana sau ceașsca din care ai băut cafeaua și în care a rămas zațul, nu merge, că, în timp, se înfundă chiuveta. Nu e bine nici să-l arunci în closet. L-ai putea păstra, să îl folosești în ghivecele cu flori, dar ești cafegiu și ai prea mult. Așa că faci manevre pentru a te descotorisi de el în coșul de gunoi. Zațul de cafea ni se poate părea inutil, după ce licoarea maro ne-a satisfăcut papilele gustative.

Dar cercetătorii din Australia au altă părere despre zaț. Ei au descoperit că zaţul de cafea poate fi folosit pentru crearea unui beton mai rezistent, relatează Agerpres, citând agenţia chineză Xinhua.

O echipă de cercetători de la Facultatea de Inginerie din cadrul Universităţii RMIT din Melbourne a dezvoltat o tehnică pentru a produce beton cu 30% mai rezistent, transformând zaţul de cafea în „biochar” (bio-cărbune vegetal) printr-un proces cu consum redus de energie, fără oxigen, la 350 de grade Celsius.

Prezentată în Journal of Cleaner Production, descoperirea este prima de acest fel care dovedeşte că zaţul de cafea, un produs rezidual, poate fi utilizat pentru a îmbunătăţi betonul.

Australia generează anual 75 de milioane de kilograme de produs rezidual din cafea măcinată – cea mai mare parte din această cantitate ajungând la gropile de gunoi.

La nivel global, sunt generate anual 10 miliarde de kilograme de zaţ, notează Xinhua.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol