4 martie 2024, 23:31

Zelenski, către NATO: „Toți oamenii care vor muri începând de astăzi, vor muri din cauza voastră!”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a regretat vineri decizia „deliberată” a NATO de a nu crea o zonă de excludere aeriană în Ucraina, în mijlocul unei invazii ruse.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri, după o reuniune a miniştrilor de Externe ai statelor membre, că Alianţa nu va impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei şi nici nu va trimite trupe în această ţară, dar a promis Kievului alte forme de sprijin şi i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să oprească imediat invazia în Ucraina, transmite Reuters.

Președintele Ucrainei a venit cu o adresare directă către NATO. El a calificat reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO de la Bruxelles drept slabă și confuză din cauza refuzului alianței de a închide cerul deasupra Ucrainei. Zelenski și-a exprimat, de asemenea, îndoielile că NATO poate proteja pe oricine, inclusiv țările alianței, scrie tv8.md.

„Astăzi, conducerea Alianţei a dat undă verde continuării bombardamentelor asupra oraşelor şi satelor ucrainene, refuzând să creeze o zonă de excludere aeriană”, a spus preşedintele Zelenski într-o intervenţie video dată publicităţii de preşedinţia ucraineană.

„Știind că noi lovituri și victime sunt inevitabile, NATO a decis în mod conștient să nu închidă cerul deasupra Ucrainei!”, a declarat Zelenski.

El a spus că NATO va fi vinovat de toți oamenii care vor deceda în perioada următoare.

„La ce v-ați gândit la acea ședință? Toți oamenii care vor muri începând de astăzi, vor muri inclusiv din cauza voastră! Din cauza slăbiciunii voastre, din cauza dezbinării voastre!”, s-a revoltat Zelenski.

Președintele ucrainean zice că NATO a făcut prea puține pentru asigurarea securității Ucrainei.

„Tot ceea ce putea face alianța astăzi a fost să treacă 50 de tone de motorină pentru Ucraina prin sistemul său de achiziții. Probabil ca să putem da foc memorandumului de la Budapesta, ca să ardă mai bine”, a menționat Volodimir Zelenski.

Șeful statului ucrainean s-a arătat indignat și supărat, pentru că NATO a refuzat să ajute Ucraina pe timp de război.

„Un asemenea NATO ne-am dorit noi? Astăzi, conducerea Alianței a dat undă verde la bombardarea în continuare a orașelor și satelor, refuzând să închidă spațiul aerian. Dar, nu știu pe cine puteți să protejați, nu o să puteți să răscumpărați litrii de combustibil cu litrii noștri de sânge vărsat pentru Europa noastră comună”, a încheiat Zelenski.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol