10 decembrie 2023, 16:27

Zelenski cere, Austria refuză să extrădeze ucrainenii apți pentru serviciul militar

Pe fundalul unor tensiuni militare sporite, Ucraina a cerut națiunilor vest-europene să trimită înapoi bărbații capabili să se alăture forțelor armate, într-o încercare de a-și consolida rândurile.

Polonia, spre exemplu, deține 80.000 de potențiali recruți ucraineni, conform locotenentului Anna Michalska de la poliția de frontieră poloneză.

Într-un răspuns ferm și direct la recenta solicitare a Guvernului ucrainean, Austria a declarat că nu va expulza pe cei 14.000 de bărbați ucraineni apți pentru serviciul militar care s-au refugiat în țară.

„Nu vom face niciodată asta”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, adăugând că o astfel de acțiune ar fi considerată o interferență în sistemul austriac de azil.

O analiză realizată de eXXpress arată că, pe lângă cei 14.000 de bărbați ucraineni apți pentru serviciul militar, Austria adăpostește și peste 67.000 de femei ucrainene.

În total, 101.629 de refugiați ucraineni, incluzând bărbați, femei, copii și vârstnici, beneficiază de protecție și îngrijire în Austria.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne a subliniat angajamentul Austriei de a proteja drepturile refugiaților. „Nimeni nu poate pretinde amestecul în sistemul nostru de azil. Acești bărbați, împreună cu alte zeci de mii de refugiați ucraineni, rămân în siguranță pe pământ austriac.”

Mai mult, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a exprimat clar nevoia de mai mulți soldați tineri în fața unui potențial conflict. Cu toate acestea, Austria pare să se țină ferm pe poziție, alegând să prioritizeze securitatea și bunăstarea refugiaților.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol