1 martie 2024, 15:49

Zelenski: Nu e momentul să negociem cu ruşii

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins ideea unor negocieri, în acest moment, cu Rusia și a negat că lideri occidentali îl presează în acest sens.

Declaraţiile preşedintelui ucrainean vin după ce presa americană a dezvăluit, citând surse sub protecţia anonimatului, că oficiali americani şi europeni ar fi pus în discuţie posibile negocieri de pace pentru a pune capăt războiului.

Discuţiile despre posibile negocieri de pace vin în contextul unei oboseli privind războiul atât în Ucraina, dar mai ales în societăţile occidentale care se pregătesc de alegeri în 2024.

Preşedintele Volodimir Zelenski respinge inclusiv termenul de impas în care ar fi ajuns războiul din Ucraina. Această formulă a fost folosită recent de comandantul Armatei de la Kiev, generalul Valerii Zalujnii, într-un interviu pentru publicaţia britanică The Economist. Zelenski admite că ofensiva ucraineană nu a dat până acum rezultatele aşteptate, însă crede că ţara sa nu are altă opţiune decât să continue să lupte. Cu sprijinul aliaţilor occidentali.

Volodimir Zelenski: Toată lumea ştie poziţia mea, care coincide cu poziţia societății ucrainene şi de aceea nimeni nu face azi presiuni asupra mea. Nici unul dintre partenerii noştri, nici unul dintre liderii UE sau ai Statelor Unite, nu pune presiune pe noi să ne aşezăm, să discutăm cu Rusia şi să îi dăm ceva.

Analiştii militari şi de politică externă de la Bucureşti cred acelaşi lucru. Nu e cazul unor negocieri  cu ruşii acum.

Războiul din Ucraina a provocat moartea a peste 27.000 de civili ucraineni, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Presa occidentală vorbeşte şi de peste 70.000 de soldaţi ucraineni căzuţi pe front, în vreme ce ruşii ar fi pierdut peste 120.000 de militari.

De la începutul contraofensivei, în iunie, trupele ucrainene au avansat doar 17 kilometri prin câmpurile de mine şă tranşeele fortificate ale ruşilor din sudul Ucrainei. Obiectivul de a străpunge frontul şi a ajunge la Marea Azov e încă departe. Peste 17 la sută din suprafaţa Ucrainei este în continuare ocupata de ruşi.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol