25 aprilie 2024, 0:33

Zi istorică pentru Grecia: iese de sub supravegherea Comisiei Europene, după 12 ani

Grecia iese sâmbătă de sub supravegherea consolidată a Comisiei Europene după 12 ani.

Au fost ani în care Grecia a fost nevoită să ia măsuri de austeritate, ca să-și poată plăti datoriile către creditorii externi.

„O zi istorică pentru Grecia şi pentru greci”, a anunţat sâmbătă premierul elen Kyriakos Mitsotakis, într-un discurs către naţiune, relatează AFP, preluată de agerpres.ro.

„Un ciclu de 12 ani care a provocat durere cetăţenilor, a făcut economia să stagneze şi a divizat societatea se încheie. Un nou orizont clar de creştere, unitate şi prosperitate se deschide pentru toţi”, a apreciat premierul conservator.

Începând din anul 2018, evoluţiile şi politicile economice ale Greciei au fost monitorizate de Comisia Europeană, în regim de supraveghere extinsă, după ce, începând din 2010 şi până în 2015, Atena a avut nevoie de trei pachete internaţionale de asistenţă de la Uniunea Europeană şi FMI, cu o valoare totală de aproape 290 de miliarde de euro.

Pensiile şi salariile au fost tăiate, impozitele au crescut, angajările în sectorul public au fost îngheţate, bugetele administraţiilor, spitalelor şi a tuturor instituţiilor publice au fost amputate, aminteşte AFP.

„Grecia de astăzi este o Grecie diferită. Avem o creştere economică puternică şi o scădere a şomajului de 3% de anul trecut şi de 5% din 2019”, a susţinut premierul elen.

Comisia Europeană se aşteaptă la o creştere economică de 4% în acest an, în condiţiile în care, în medie, în zona euro creşterea va fi de 2,6%.

Însă şomajul continuă să fie unul dintre cele mai ridicate din zona euro, salariul minim este unul dintre cele mai scăzute, iar datoria de 180% din PIB rămâne o corvoadă pentru economia ţării.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol