15 iulie 2024, 23:00

Zilele de sărbătoare legală din weekend ar putea fi acordate în timpul săptămânii

Parlamentarii au propus, printr-un proiect, ca în cazul în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun cu sâmbetele şi duminicile, liberele să se acorde în următoarele zile, imediat după cele de repaus săptămânal.

Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal”

„Depinzând de anul calendaristic, sunt situaţii în care unele dintre zilele de sărbătoare legală coincid cu zilele de repaus săptămânal, astfel că salariaţii nu beneficiază de drepturile lor legale prevăzute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003 – Codul Muncii„, prevede proiectul.

Dacă nu s-ar realiza această modificare legislativă, zilele de sărbătoare legală care se suprapun peste zilele de repaus săptămânal nu ar mai avea valoarea de zile nelucrătoare, aşa cum doreşte legiuitorul, deoarece zilele de repaus săptămânal sunt deja zile nelucrătoare per se„, au explicat inițiatorii, potrivit agerpres.ro.

Angajaţii români au cele mai puţine zile libere din Uniunea Europeană – 15 zile, faţă de spanioli care se bucură de 37 de zile libere de la stat, iar elveţienii de 28, la fel şi britanicii, olandezii, germanii şi portughezii.

Proiectul, inițiat de 26 deputaţi PNL şi doi deputaţi PSD, va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

sursa foto: observator.tv


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol