28 noiembrie 2022, 16:23

Ziua a doua după semnătură. Armata ucraineană a eliberat Lîman

Armata ucraineană a eliberat Lîman, oraș  de o desosebită importanță strategică, pe care o înconjurase de ceva vreme, la doar o zi după ceremonia fastuoasă a anexării celor patru teritorii ucrainene de către Rusia.

Generalul american în retragere Ben Hodges, un fost comandant al armatei americane în Europa, a declarat că o înfrângere a Rusiei în Lîman după ce Putin a semnat decretele de anexare a Donețkului ar fi o umilire politică și militară majoră pentru liderul rus.

Rușii recunosc retragerea

Recuperarea orașului Lîman de către ucraineni este o pierdere majoră pentru Moscova, după ce președintele Vladimir Putin a proclamat anexarea regiunii Donețk, împreună cu alte trei regiuni, la o ceremonie de vineri care a fost condamnată de Kiev și Occident ca fiind o farsă.

Trupele ruse s-au retras din orașul Lîman din estul Ucrainei din cauza amenințării încercuirii, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Totuși, în unele părți ale orașului se mai duc lupte. „Unii se predau, au o mulțime de morți și răniți, dar operațiunea nu s-a încheiat încă”, a spus purtătorul de cuvânt al forțelor din estul Ucrainei.

Imagini publicate de Fundația ucraineană Come Back Alive arată un convoi de ocupanți ruși care „încercau să fugă” din Lîman.

Înregistrările cu dronă arată un număr mare de vehicule, inclusiv camioane și echipamente militare, care se deplasează într-o singură direcție pe o stradă.

De ce e important Lîman?

Lîman este important pentru că este următorul pas spre eliberarea Donbasului ucrainean. Este o oportunitate de a merge mai departe spre Kreminna și Sievierodonetsk și este foarte important din punct de vedere psihologic.

Mulți bloggeri militari ruși au afirmat că retragerea rusă din Lîman seamănă cu retragerea haotică din Balakliia, regiunea Harkov, prin slaba coordonare și lipsa de sprijin de artilerie, a precizat ISW.

Ramzan Kadîrov vrea folosirea de arme nucleare tactice

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat că Moscova ar trebui să ia în considerare utilizarea unei arme nucleare tactice în Ucraina, după înfrângerea majoră din orașul Lîman.

Într-un mesaj pe Telegram, Kadîrov a scris: „După părerea mea personală, ar trebui luate măsuri mai drastice, până la declararea legii marțiale în zonele de frontieră și utilizarea de arme nucleare cu randament redus”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol