1 octombrie 2020, 7:08

Ziua Educației, celebrată la nivel internațional

Pe data de 5 octombrie 1994 UNESCO a inaugurat prima Zi Internațională a Profesorilor, iar în acest an se sărbătorește concomitent cu cea de-a 80-a aniversare a Declarației Universale a Drepturilor Omului (1948). Aceasta recunoaște educația ca fiind un drept fundamental, stabilind dreptul la educație obligatorie gratuită, asigurând accesul echitabil și accesibil al tuturor copiilor.

Tema acest an este „Dreptul la educație înseamnă dreptul la un profesor calificat” și a fost aleasă pentru a reaminti întregii comunități globale că dreptul la educație nu poate fi obținut fără sprijinul și experiența unor profesori capabili și competenți.

Un studiu realizat de UNESCO arată faptul că există aproximativ 264 de milioane de copii și adolescenți care sunt încă în afara școlii la nivel global. Mai mult decât atât, pentru a putea îndeplini obiectivele educaționale primare și secundare stabilite până în anul 2030, la nivel mondial ar trebui recrutate aproape 69 de milioane de profesori noi.

Aceștia mai adaugă și faptul că problematica lispei profesorilor este mult mai pronunțată în tările slab dezvoltate, iar gradul de analfabetism este mai mare în cazul populațiilor vulnerabile, printre care se numără și persoanele cu dizabilități, copii săraci și cei migranți sau cei care locuiesc în zonele rurale sau în suburbiile orașelor.

Cu toate acestea, în România există o creștere alarmantă a analfabetismului. Un studiu realizat de Centrulde Evaluare şi Analize Educaţionale arată că peste 42% dintre români sunt analfabeți funcționali.

În momentul de faţă e 42% procentul elevilor care ţin de analfabetism funcţional, adică sunt elevi care nu sunt capabili să facă raţionamente elementare, nu ştiu să folosească operaţiile matematice elementare când se confruntă cu o situaţie din viaţa de zi cu zi”, a spus Cristian Hatu,preşedintele Centrului de Evaluare şi Analize Educaţionale, potrivit Digi 24.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.