18 aprilie 2024, 18:31

Ziua Europei. INTERVIU Cristian Pîrvulescu, despre viitorul României în Uniunea Europeană

În fiecare an, în data de 9 mai se sărbătorește Ziua Europei, o zi cu o semnificație istorică aparte. Reprezintă data la care a fost pronunțată declarația Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Anul acesta, are loc la Sibiu, Summit-ul Uniunii Europene, un eveniment extrem de important pentru România, deoarece țara noastră va fi pusă pe harta marilor întâlniri europene.

Editiadedimineata.ro a luat legătura cu analistul politic, Cristian Pîrvulescu, pentru a discuta unele teme legate de această celebrare:

Cum vedeți Uniunea Europeană acum și cum credeți că se va schimba după viitoarele alegeri?

 Nu cred că se vor schimba foarte multe lucruri, în principiu sunt deja liniile directoare trasate pentru viitorul ciclu european. Evident că se va fragmenta viața politică, dar mi-e greu să cred că lucrurile se vor transforma în mod radical. Schimbările vor fi, dacă vor fi, pentru că va trebui să așteptăm alegerile, mai degrabă de echilibru decât de esență, dar evident, apariția unui limbaj de extremă dreaptă la nivelul instituțiilor europene va avea consecințe în măsura în care va exista un grup coerent al extremei drepte în Parlament. Eu cred că majoritatea europenilor, așa arată sondajele, sunt mai degrabă ostili acestei direcții, deci va fi important și cum ceilalți care sunt ostili populismului și extremei drepte vor reacționa și se vor coordona.

Ce impact are Summit-ul de la Sibiu pentru UE și pentru România la nivel european?

Pentru România este o mare șansă pentru că va apărea pe harta reuniunilor UE. Sibiul nu mai este ce s-a dorit să fie pentru că Brexitul n-a avut loc. Pentru unii este un eveniment fericit, pentru alții un eveniment mai puțin fericit. Ambițiile inițiale au fost revizuite și acum va exista o declarație de principii privind viitorul Europei și va încerca să se prezinte o viziune asupra unei Europe unitare și un set de principii privind o Europă durabilă pe care le va propune președintele Macron și alte state. Cu siguranță Sibiul va rămâne în istorie, nu știu dacă precum au fost marile consilii precum Nisa, Maastricht, dar oricum va rămâne, depinde foarte mult de ce va urma. Cum Brexitul se amână, marile probleme strategice sunt și ele afectate, dar în momentul în care vom vedea reacțiile șefilor de stat sau de guvern la Sibiu vom avea o percepție mai clară. Vor exista niște note discordante. Spre exemplu, la Viktor Orban sau la polonezi, vom vedea. Mi-e greu să cred că se va întâmpla lucrul ăsta, deși am văzut din ce în ce mai clar că Orban se orientează spre extrema dreaptă, instincul lui politic îl face să creadă că extrema dreaptă va avea un rezultat promițător.

Ce ar putea face România pentru a avea un rol mai activ în UE?

O țară are acel rol pe care economia sa i-o dă. România este o țară periferică cu o economie periferică. Deja rolul său a fost foarte important și reușitele sale, dincolo de evenimentele politice nefericite din perioada președinției au fost foarte importante. E nevoie de foarte multă inteligență. Ar fi nevoie ca România să trimită în Parlamentul European oameni inteligenți, capabili să realizeze compromisuri.

 

Sursă cover: SNSPA

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol