18 mai 2021, 20:54

Ziua Imnului Național. Președintele României: „«Deșteaptă-te române» ne reflectă istoria, luptele și tradițiile”

În 1998, ziua imnului național al României a fost recunoscută oficial prin Legea nr 99/1998. Legea prevede organizarea ceremoniilor militare specifice în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și Ministerului de Interne, dar și organizarea de proiecte cu caracter educativ și științific.

Despre imn

„Deşteaptă-te, române”, imnul actual al României, a fost realizat în contextul Revoluţiei de la 1848. Textul melodiei a fost scris de Andrei Mureşanu, iar linia melodică a cântecului a fost compusă de Anton Pann. A fost publicat la data de 21 iunie 1948 în numărul 25 al „Foaie pentru minte, inimă şi literatură” sub titlul „Răsunet”, potrivit Historia.

Mesajul președintelui Iohannis

Președintele Iohannis a transmis un mesaj prin care subliniază rolul avut de imnul României în construirea sentimentului solidarității naționale. „Pe 29 iulie, sărbătorim, ca în fiecare an, «Ziua Imnului Național», unul dintre simbolurile naționale care ne insuflă sentimentul solidarității și mândria de a fi români. «Deșteaptă-te române» ne reflectă istoria, luptele și tradițiile, servind, în același timp, ca expresie a identității naționale. Încă din timpul Revoluției de la 1848, imnul național a transmis un mesaj mobilizator națiunii române de a intra într-o lume nouă, prin trezirea conștiinței naționale și având ca reper tradițiile sale. Versurile imnului au dinamizat eforturile românilor de a-și urma și îndeplini idealurile de libertate și unitate.”, transmite Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat emis de Administrația Prezidențială.

Sursă cover foto: Calea Europeană


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.