CITIRE

Ziua Imnului României. „Deșteaptă-te române” – cân...

Ziua Imnului României. „Deșteaptă-te române” – cântecul care a trezit generații la rând

Simbol al unității Revoluției Române de la 1848, „Deșteaptă-te române” a fost cântat pentru prima oară în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea pe data de 29 iulie 1848.

La originea Imnului Naţional al României se află poemul patriotic ‘Un răsunet’ de Andrei Mureşanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului ‘Foaie pentru minte, inimă şi literatură’, pe o melodie culeasă de Anton Pann.

Andrei Mureșanu & Anton Pann

Conţinutul profund patriotic şi naţional al poeziei a fost de natură să însufleţească numeroasele adunări ale militanţilor paşoptişti pentru drepturi naţionale, mai ales din Transilvania, Nicolae Bălcescu numind acest imn ‘o adevărată Marsilieză românească’.

Sursa pedagoteca.ro

Iată ce declara soția lui Andrei Mureșanu despre spiritul creativ al soțului ei!

„Andrei căuta o melodie după care să compună pentru acest an un sonet care să se cânte între amicii ce era să se adune în grădina parohului pentru o petrecere de seamă. Îndrăgit de toţi intelectualii români şi mai ales de tineretul braşovean, Gheorghe Ucenescu, un tânăr cântăreţ de mare talent, posesor al unui vast repertoriu de melodii laice şi religioase, a cântat multe cântece de probă, printre care şi «Deşteaptă-te române!»”, conform a1.ro

Începând din 1848, “Deşteaptă-te, române!” a fost un cântec foarte drag românilor datorită mesajului de patriotism şi de libertate pe care îl poartă în el. A fost cântat cu ocazia fiecărui conflict în România, insuflându-le curaj în momentele cruciale ale istoriei. A fost intonat în timpul Războiului de Independenţă (1877-1878), în Primul Război Mondial şi la Marea Unire din 1918 și de asemenea,  în cel de-al Doilea Război Mondial.

Sursa www.stirilekanald.ro

Cu toate acestea, după instaurarea regimului comunist regimului comunist a fost interzis, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Braşov, din 15 noiembrie 1987 şi în timpul Revoluţiei din decembrie 1989. Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, ”Deşteaptă-te române!” a fost ales imn naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991.

Cu ocazia Zilei Imnului Național, mai multe municipii organizează ceremonii și parade. În municipiul București, Ceremonia militară prilejuită de Ziua Imnului Naţional va avea loc în Piaţa Tricolorului din faţa Palatului Cercului Militar Naţional, de pe Calea Victoriei.

Sursa www.stirilekanald.ro

În acest context, traficul rutier va fi restricţionat conform unui comunicat al Brigăzii Rutiere după cum urmează:

– între orele 6,00 şi 10,00 – pe str. C. Mille, între Calea Victoriei şi str. Ion Brezoianu;
– între orele 8,30 şi 10,00 – pe Calea Victoriei, între str. Ion Câmpineanu şi bd. Regina Elisabeta;
– în intervalul orar 9,00 – 10,00, aproximativ 5 minute, se va restricţiona traficul rutier pe bd. Regina Elisabeta, între str. Academiei şi str. Ion Brezoianu, pe timpul intonării Imnului Naţional.

Poliţiştii recomandă ca rute ocolitoare: Piaţa Victoriei – bd. Lascăr Catargiu – bd. Magheru – bd. Nicolae Bălcescu – Piaţa Universităţii – Piaţa Unirii; Calea Ştirbei Vodă – str. Berzei – str. Buzeşti – Piaţa Victoriei; Calea Ştirbei Vodă – Calea Victoriei – str. Dem I. Dobrescu – bd. Nicolae Bălcescu – Piaţa Universităţii.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.