CITIRE

Ziua Internațională a Urșilor Polari – Semna...

Ziua Internațională a Urșilor Polari – Semnal de alarmă împotriva încălzirii globale

În fiecare an pe 27 februarie este celebrată Ziua Internațională a Ursului Polar, un animal ce trăiește în zona Oceanului Artic și cel mai mare prădator întâlnit pe uscat. Ursul polar este un animal protejat de lege, fiind și una dintre speciile de animale pe cale de disparitie.

Această zi are ca scop principal răspândirea de informații despre urșii polari, dar și de a trage un semnal de alarmă la nivelul societății asupra necesității apărării și protejării lor. În mod tradițional, în această zi, organizaţiile ecologiste şi de protecţie a mediului pregătesc diverse evenimente publice și activități educaționale.

Informaţiile obţinute în ultimii ani arată că ursul polar (Ursus maritimus) a pornit pe calea evoluției în urmă cu aproximativ cinci milioane de ani, strămoșul său fiind ursul brun. Dar, spre deosebire de ruda sa brună, care trăieşte în mediul terestru, ursul polar s-a adaptat perfect mediului maritim din Nordul Extrem, trăind printre gheţari.

Potrivit World Wildlife Fund, ursul polar este un important indicator al sănătăţii ecosistemului arctic. Urșii polari sunt studiaţi pentru a înțelege ce se întamplă de-a lungul acestor regiuni, pentru că dispariţia urșilor polari este de multe ori un semn că ceva este în neregulă cu ecosistemul marin arctic, menționează TVR.ro. 

Ziua internaţională a ursului polar este marcată, în mod special, în cinci ţări, pe teritoriul cărora există populaţii de urs alb, respectiv Rusia, Norvegia, Canada, Groenlanda şi Statele Unite ale Americii (Alaska). În luna mai 2008, SUA au introdus ursul polar în Cartea Roşie a speciilor aflate pe cale de dispariţie, iar Canada şi Rusia au acordat ursului alb statutul de „specie vulnerabilă”. 

Această zi poate fi sărbătorită în mai multe feluri. Dacă există urși polari la grădinile zoologice pe care le cunoști, poți merge să le faci o „vizită”. Profesorii pot profita de această zi pentru a-i învăța pe cei mici mai multe despre acest animal sau pur și simplu poți sta acasă și să urmărești documentare despre urșii polari.

Adulții de sex masculin pot să ajungă la o greutate de 700 de kilograme și atunci când se ridică în două labe pot atinge o înălțime de 3 metri, în timp ce femelele ating doar jumătate din dimensiunile și greutatea masculilor.

Urșii polari se hrănesc în special cu foci și pești și pot fi găsiți în Alaska, Canada, Rusia, Groenlanda și Norvegia. Femelele nu se împerechează până la vârsta de cinci ani și nu se împerechează din nou până când puii nu fac trei ani și o fac doar în condiţii favorabile. Nou-născuții își petrec primele luni din viață într-un bârlog de gheață construit de mama lor.
Simpaticele animale au ajuns pe lista mamiferelor protejate de lege din cauza încălzirii globale, a vânătorilor și a poluării ce otrăvește tot mai mult Pământul pe măsură ce industria se tot dezvoltă.

International Union for Conservation of Nature a anunțat că dacă tendința climatică continuă, urșii polari ar putea să dispară în următorii 100 de ani.

Astfel că, prin implementarea la nivel internațional al zilei dedicate ursului polar, se propagă ideea conform căreia o atitudine axată mai mult pe protejarea mediului ar putea stopa procesul de dispariție al urșilor polari. Mai mult decât atât, chiar și cel mai modest gest va ajuta urșii polari să trăiască mai mult.

Urșii polari sunt prima specie amenințată cu dispariția în urma pierderii habitatului, consecinţă a schimbărilor climatice. Alte cauze includ poluarea, vânatul și dezvoltările industriale. Pe timp de vară, gheața care se pierde în zona arctică este egală cu dimensiunea României, Bulgariei, Italiei, Spaniei, Franței, Germaniei și Suediei la un loc. 

Studiile arată că dacă schimbările climatice își continuă cursul, două treimi din populația de urși polari ar putea să dispară până în 2050. La o întâlnire recentă în Copenhaga în 2009 s-a arătat că din 19 subpopulații de urși polari, 8 sunt în scădere, 3 sunt stabile, 1 este în creștere, iar pentru 7 nu sunt informații suficiente.

Urșii polari sunt atât de bine protejați împotriva frigului încât cele mai mari probleme le au datorită supraîncălzirii, nu datorită frigului. Chiar și pe timp de vreme extrem de rece, urșii polari se supraîncălzesc foarte repede când aleargă.

 

Sursă: www.ecomagazin.ro 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.