24 aprilie 2024, 3:45

Ziua Internațională a Accesului la Informație. Tu știi ce drepturi ai?

La 28 septembrie în tot mai multe țări se marchează această zi, pentru a conștientiza cetățenii că au dreptul de a pune întrebări autorităților și, de asemenea, au dreptul de a primi răspunsuri la întrebările adresate.

În ultimii ani, peste 50 de state din întreaga lume au adoptat reglementări privind accesul propriilor cetățeni la informație, marcând astfel instituționalizarea transparenței prin obligația guvernanților de a se justifica față de plătitorii de taxe și impozite.

România a adoptat Legea accesului la informațiile de interes public în anul 2001 și a publicat anual rapoarte privind modul de implementare a acesteia si de respectare a dreptului de acces la informatiile de interes public, prevăzut în art. 31 din Constituția României.

Sursa http://tvalphamedia.ro

Decizia de a sărbători și de a promova ziua de 28 septembrie ca Ziua Internațională a accesului la Informație a fost luată în ultima zi a Conferinței despre libertatea de informare, care s-a desfășurat la Sofia, în Bulgaria, între 26 și 28 septembrie 2002. La conferință au luat parte reprezentanți ai organizațiilor pentru Libertatea de Informare (FOI) din 15 de țări, dar și reprezentanți ai organizațiilor internaționale active în domeniul informării.

La 28 septembrie 2002, activiștii FOI au înființat rețeaua internațională „International Freedom of Information Advocates Network” (FOIAnet). Membrii FOIAnet au căzut de comun acord să colaboreze pentru promovarea dreptului individual de acces la informații și au adoptat un memorandum care stabilește obiectivele și activitățile rețelei. În prezent, peste 200 de organizații și grupuri civile din întreaga lume sunt membrii FOIAnet și fac schimb de cunoștințe și de experiențe și se angajează în inițiative internaționale pentru a obține un acces mai larg în standardele de informare, precizează agerpres.ro.

În mai multe țări de pe glob, cetățeni, organizații non-guvernamentale, specialiști în domeniul drepturilor omului marchează această zi, atrăgând atenția asupra importanței pe care dreptul la informare o are în orice sistem democratic. În România, această zi a fost celebrată pentru prima oară în anul 2003.

Situația dreptului de acces la informație în unele state defavorizate

În prezent, numai 17 state membre ale Uniunii Africane au adoptat dreptul național de informare, iar asociații precum Open Government Partnership speră că recunoașterea dreptului la informație „va oferi o platformă importantă tuturor părților interesate la nivel național pentru a discuta adoptarea și punerea în aplicare efectivă a dreptului de informare, în conformitate cu standardele și obligațiile continentale și internaționale. „

În 2016, un grup al societății civile numit MISA Zimbabwe a folosit Ziua Accesului la Informație pentru a critica prevederile slabe ale transparenței informațiilor din Zimbabwe, menționând că „În timp ce Zimbabwe a fost una dintre primele țări africane care a adoptat o lege privind accesul la informație și protecția confidențialității (AIPPA), legea în cauză este departe de a avea impactul pretins”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol