6 iunie 2020, 21:12

Ziua Internațională a Cafelei. Istoria boabelor aromate

Indiferent că este caldă, rece, cu zahăr sau fără, la filtru sau ibric, cafeaua reprezintă un obicei la majoritatea românilor.

Ziua Internațională a Cafelei reprezintă oportunitatea de a promova și sărbători cafeaua ca o băutură, evenimente care se petrec acum în locuri din întreaga lume. Prima dată oficială a fost 1 octombrie 2015, conform unui comunicat al Organizației Internaționale a Cafelei (ICO)  și a fost lansată la Milano, însă unele state, printre care și România, sărbătoresc această zi la data de 29 septembrie.

Istoricul cafelei

Istoria cafelei este îmbrăcată în legendă. Una din legende spune că licoarea își are originile în secolul al IX-lea, în Etiopia, pe atunci având denumirea de Abyssinia, când un păstor din provincia Kaffa a descoperit cum caprele lui nu puteau să doarmă noaptea. Neştiind ce să facă, s-a dus la o mănăstire să întrebe călugării, dacă pot afla cauza: caprele lui erau atrase de fructul unei tufe de cafea. Călugării le-au aruncat în foc. Însă, imediat, din foc a început să iasă un fum plăcut mirositor care a atras şi alţi călugări, aşa că boabele în foc au fost culese şi aruncate într-o cană cu apă fierbinte.

O altă legendă atribuie apariţia cafelei şeicului Omar din Mocha (Yemen), exilat într-o peşteră. Printre fructele consumate în pustietate erau şi cele de cafea. Pentru că erau amare, el a prăjit şi fiert boabele, băutura rezultată salvându-i viaţa.

Etiopia și-a exportat boabele de cafea de-a lungul Mării Roșii până în Arabia, unde cafeaua a fost pentru prima dată cultivată la mijlocul secolului al 15-lea în Yemen.

Prima cafenea din lume a fost deschisă la Constantinopol în 1475.

Imagini pentru prima cafenea din lume constantinopol

 

Cele mai exclusiviste sortimente de cafea

Kopi Luwak, numită și „cafeaua milionarilor“ este recoltată din insulele Jave, Sumatra, Bali, Sulawesi, Filipine, Timorul de Est şi din unele zone din India. Boabele acestei cafele nu sunt culese direct de pe plantă, ci numai după ce au fost ingerate şi apoi eliminate parţial digerate de un animal numit Paradoxurus hermaphrodites. Un kilogram din această cafea costă aproximativ 400 de euro.

“La Esmeralda”. Pentru 100 de dolari pe 500 de grame, se poate achiziţiona o cafea cu gust intens produsă la Esmeralda Jaramillo, o plantaţie situată în munţii din Vestul Panama.

Cafeaua „Sfânta Elena“ este cultivată pe insula Sfânta Elena, și creşte într-un sol vulcanic.

Imagini pentru cele mai exclusiviste tipuri de cafea

 

Cum este consumată cafeaua în lume

În Turcia, cafeaua se consumă tare, neagră şi dulce, preparată la nisip, o infuzie fină, fără urmă de zaţ.

În Franţa, este celebră cafe au lait, servită cu laptele adăugat în ceaşcă sau separat, pe farfurioară.

În Austria se consumă wiener melange, o cafea servită cu lapte fierbinte şi topping de cremă de lapte.

Imagini pentru tipuri de cafea

Un alt scop al acestei zile este acela de a promova industria din sector și producătorii săi, într-un context de colaborare constantă între țările producătoare și țările consumatoare și, de asemenea, ca această zi să devină un eveniment global în care să se implice întreaga industrie a cafelei.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.