29 martie 2024, 12:26

Ziua Muncii, de la lupta pentru condiții decente de lucru la vacanțe pe litoral și grătare

Ziua de 1 mai este sărbătorită la nivel internațional drept Ziua Muncii și a fost consemnată drept zi liberă în urma acțiunilor întreprinse de sindicate.

Reducerea normei orare zilnice de lucru stă la originea semnificației zilei de 1 mai, de sărbătoare internațională a lucrătorilor. În anul 1872, circa 100 de mii de lucrători din New York, majoritatea din industria construcțiilor, au demonstrat, cerând reducerea timpului de lucru la 8 ore.

Congresul Internaționalei Socialiste a stabilit în 1889, în urma unei greve din Chicago care s-a soldat cu o mulțime de victime ziua de 1 mai drept Ziua Internațională a Muncii.

În România, ziua de 1 mai a fost sărbătorită prima dată în 1890, însă a devenit sărbătoare națională în perioada comunistă, fiind organizate diverse manifestații.

În fiecare an de 1 mai, erau organizate parade de muncitori care defilau și scandau laude la adresa autorităților. Muncitorii erau așezați după întreprinderea din care făceau parte și stăteau ore în șir la coadă pentru a fi salutați de conducerea PCR. Alți cetățeni petreceau ziua de 1 Mai împreună cu familiile lor, în mijlocul naturii, în parcuri şi locuri de agrement, participând la atractive şi recreative serbări, spectacole artistice şi manifestări cultural-educaţionale. De asemenea, de 1 Mai aceştia beneficiau de program prelungit la televizor, de la 11.30 până la 22.00, în loc de 20.00 şi 22.00,  însă programul era dedicat tot cantecelor patriotice.

Și după căderea comunismului, 1 Mai a rămas Ziua Muncii, însă nu mai este sărbătorită prin manifestații, ci prin vacante la mare sau la munte, ori printr-un grătar în aer liber.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol