30 noiembrie 2021, 14:12

Ziua Universală a Iei, recunoscută în întreaga lume. În câte țări este celebrat portul românesc

Începând cu anul 2013, ziua de 24 iunie marchează Ziua Universală a Iei. În calendarul popular, această zi mai este cunoscută și sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica.

Ziua Universală a Iei a pornit de la inițiativa comunității La Blouse Roumaine din dorința de a promova moștenirea strămoșească și pentru a face ia recunoscută în întreaga lume. Denumirea comunităţii La Blouse Roumaine este inspirată dintr-un tablou realizat de pictorul francez Henri Matisse care realiza o imortalizare a iei româneşti – “La blouse roumaine” în 1940, acesta fiind expus la Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris.

Ziua Iei este sărbătorită în 48 de țări și în peste 100 de orașe. În 2016, primarul de la Washington a proclamat data de 24 iunie ca Ziua Universală a Iei, în semn de apreciere pentru inițiativa Ambasadei României în SUA.

Ia este confecționată din pânză albă, bumbac, in sau borangic și împodobită cu mărgele și broderii la mâneci și la gât. Motivele sunt stilizate, geometrice sau inspirate de natură. Se disting mai multe variante de bază în compoziția decorului de pe mâneci: ie cu mâneci cu dungi verticale brodate (în râuri drepte), dungi oblice sau ”ie cu stele”. Partea din față a cămășii este și ea bogat brodată, prin repetarea acelorași modele existente pe mâneci. Iile brodate cu ”spic” făceau parte din costumul de nuntă din Moldova. Culorile folosite la broderie erau în două — trei nuanțe cromatice, de regulă, dar se broda și cu o singură culoare, de obicei negru, potrivit Institutului Cultural Român.

Denumiri ale iei 

  • Cămașa cu altiță în: Bucovina, Moldova, Oltenia, Muntenia, în zona Branului şi a Covasnei
  • Cămașa cu tăblie în: zona Hunedoarei, a Pădurenilor şi în împrejurimile Aradului
  • Cămașa cu lăncez în: sudul și estul Transilvaniei, în Valea Bistriței, partea nordică a zonei Neamț și în Bucovina
  • Ia cu umăr în: sudul Transilvaniei, zona Sibiului și Făgărașului
  • Cămașa cu platcă în: Maramureș și Bihor

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.