20 aprilie 2024, 9:17

Ziua veștilor bune despre vaccinuri. Ce arată testele clinice și realitatea din teren

Persoanele care au primit ambele doze de vaccin împotriva coronavirusului nu transmit aproape niciodată virusul, arată noi studii făcute în SUA. Rochelle Walensky, directorul Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite, a afirmat că ultimele date arată că cei inoculați nu se îmbolnăvesc și nici nu poartă virusul SARS-CoV-2.

CDC a concluzionat, pe baza acestor rezultate, că vaccinurile împotriva Covid-19, Pfizer și Moderna, sunt aproximativ 90% eficiente în prevenirea infecțiilor cu COVID-19, ceea ce înseamnă ca persoanele vaccinate sunt protejate și îi protejează, la rândul lor, pe cei din jur, notează Bussines Insider.

Datele noastre sugerează în prezent că persoanele vaccinate nu poartă virusul, nu se îmbolnăvesc, iar asta nu doar în testele clinice, ci și în datele din lumea reală”, a declarat Rochelle Walensky, directorul Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite în cadrul unui interviu acordat televiziunii MSNBC.

Directorul CDC a facut referire la un studiu la care au participat aproape 4.000 de angajați sanitari din linia întâi care s-au testat săptămânal să vadă dacă sunt infectați cu COVID-19. Cercetarea a avut loc în perioada decembrie 2020 – martie 2021, iar datele au relevat doar trei cazuri de infectare cu Covid-19 între cei care au fost vaccinați cu ambele doze de vaccin. De partea cealaltă, 161 dintre participanții la studiu, care nu au fost imunizați, s-au infectat cu COVID-19.

Analiza a fost făcută pe baza vaccinurilor dezvoltate de companiile Pfizer/BioNTech și Moderna, cele două autorizate în Statele Unite, iar CDC a concluzionat că ambele au capacitatea de a reduce cu până la 90% infectările cu COVID-19, chiar și cele asimptomatice.

Riscul ca persoanele vaccinate anti-COVID-19 să transmită virusul este redus, la fel şi posibilitatea reinfectării, dar impactul noilor variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 este încă insuficient analizat, a transmis, la rândul său, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).

Într-o analiză despre aceste aspecte, agenţia europeană semnalează că, potrivit unui studiu, vaccinarea anti-COVID-19 a unui membru al familiei reduce cu circa 30% riscul infectării celorlalte persoane din aceeaşi familie.

Vaccinul reduce semnificativ infectările, dar eficacitatea acestuia variază în funcţie de tipul vaccinului şi categoria de persoane căreia îi este administrat, mai constată ECDC.

Există de asemenea probe conform cărora persoanele vaccinate au o încărcătură virală mai mică şi o durată mai mică în care au capacitatea de a răspândi virusul, se arată în analiza acestei instituţii a UE.

A doua veste bună vine de la compania Pfizer. Reprezentanții Pfizer/BioNTech au anunțat miercuri că vaccinul lor împotriva COVID-19 este 100% sigur, eficient și oferă răspunsuri puternice de anticorpi la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani, relatează Reuters.

Pfizer intenționează să prezinte noile date despre vaccin, dezvoltat în parteneriat cu producătorul de medicamente BioNTech, autorităților de reglementare „cât mai curând posibil”, astfel încât imunizarea adolescenților să poată începe înainte de anul școlar viitor, a declarat directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla.

Vaccinul Pfizer este autorizat deja pentru a fi utilizat de la vârsta de 16 ani. Noul studiu oferă primele date despre eficienţa vaccinului în cazul adolescenţilor de vârstă şcolară.

În cadrul unui studiu care a cuprins 2.260 de adolescenţi cu vârste între 12 şi 15 ani, au existat 18 cazuri de COVID-19 în grupul care a primit un ser placebo şi niciunul în grupul care a primit vaccinul, ceea ce înseamnă o eficacitate de 100% în prevenirea COVID-19, a mai precizat compania în comunicat.

Totodată, vaccinul a fost bine tolerat de copii iar reacțiile adverse au fost asemănătoare cu cele observate în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani. Nu au fost enumerate ce astfel de efecte secundare au existat în grupul mai tânăr, însă efectele secundare ale studiului pentru adulți au fost în general ușoare până la moderate și au inclus dureri la locul injectării, dureri de cap, febră și oboseală.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol