6 mai 2024, 4:31

конец фильма. Tragem linie și adunăm. Rebeliunea s-a terminat – ce a însemnat „pirueta” lui Prigojin?

Luptătorii Wagner s-au retras sâmbătă din orașul Rostov pe Don după ce liderul lor, Evgheni Prigojin, le-a ordonat să se întoarcă la bazele lor pentru „a evita vărsarea de sânge”.

Evgheni Prigojin a declarat că oamenii săi au ajuns sâmbătă la 200 km de capitală. Luptătorii Wagner au cucerit orașul Rostov, aflat la sute de kilometri spre sud, înainte de a merge spre nord în convoi, transportând tancuri și camioane blindate și spărgând baricadele instalate pentru a-i opri.

La baza detensionării situației stau negocierile pe care Prigojin le-ar fi purtat cu președintele belarus Aleksandr Lukașenko.

Astfel, Evgheni Prigojin a fost de acord să oprească mișcarea mercenarilor prin Rusia, cu condiția garantării siguranței mercenarilor.

Într-un mesaj audio, Prigojin a spus că luptătorii se vor întoarce la bază din cauza riscului vărsării de sânge. „Au vrut să desființeze compania militară Wagner. Ne-am îmbarcat într-un marș al justiției pe 23 iunie. În 24 de ore am ajuns la 200 km de Moscova. În acest timp nu am vărsat nici măcar o picătură din sângele luptătorilor noștri.„Acum a venit momentul când sângele ar fi putut fi vărsat. Înțelegând responsabilitatea [pentru riscul] ca sângele rusesc să fie vărsat pe o parte, ne întoarcem coloanele și ne întoarcem la tabere cum era planificat”, a spus Prigojin.

Mai înțelege cineva ceva? De ce a oprit Prigojin rebeliunea?

Experții internaționali spun despre “pirueta” lui Prigojin că a fost provocatoare și critică pentru Rusia. Dar, pe de altă parte, nu știm care a fost scopul final al lui Prigojin și nici dacă această revoltă ar fi adunat în jurul său o mișcare mai mare de mase.

Potrivit unui expert de la think tankul Brookings Institution, citat de BBC, Michael O’Hanlon, acordul încheiat de Prigojin „are sens” pentru că situația din Rusia era „extrem de riscantă” din punctul de vedere al șefului Wagner.

„Ideea că Prigojin ar putea genera un fel de revoltă în masă împotriva lui Putin este într-adevăr o poveste pentru copii”, spune O’Hanlon.

Cu toate acestea, rămâne un „moment extrem de critic și periculos” în Rusia, spune O’Hanlon.

Mai rămân, de asemenea, câteva întrebări, inclusiv care au fost termenii acordului convenit cu Prigojin și ce perspective are pentru a rămâne în viață, spune O’Hanlon.

Oficialii serviciilor de informații ale Statelor Unite cred că șeful Wagner plănuia de ceva timp o contestare majoră a conducerii militare a Rusiei, spun trei persoane familiare cu chestiunea pentru CNN – dar nu era clar care ar fi scopul final.

Oficialii serviciilor de informații i-au informat pe liderii Congresului la începutul acestei săptămâni cu privire la mișcările Wagner și la acumularea de echipamente în apropierea Rusiei, au spus două dintre persoane.

Oficialii serviciilor secrete americane și occidentale au văzut semne că Prigojin se pregătea pentru o astfel de mișcare, inclusiv prin adunarea de arme și muniție, au declarat un oficial de informații occidental și o altă persoană familiarizată cu aceste informații.

O altă sursă a spus că „totul s-a întâmplat foarte repede” și a fost dificil de perceput cât de serios a fost Prigojin în amenințarea la adresa armatei ruse și unde își va duce trupele.

Un semn de declin pentru Putin?

A fost dincolo de toate cea mai mare provocare a președintelui Vladimir Putin de când a venit președinte, iar un purtător de cuvânt al apărării ucrainean a numit această rebeliune „un semn al prăbușirii regimului Putin”.

Zelenski a spus chiar că scos la iveală un haos total în această țară.

„Astăzi lumea poate vedea că stăpânii Rusiei nu controlează nimic. Și asta înseamnă nimic. Pur și simplu haos total. Absența oricărei previzibilități”, a spus Zelenski în discursul său video de noapte.

Corespondentul BBC pentru Securitate, Frank Gardner, spune că acordul lui Lukașenko cu Prigojin înseamnă că este „unul zero pentru președintele Putin”.

„Cred că viitorul militar și politic al lui Prigojin ar urma să se încheie acum”.

Putin „nu este cineva care să ierte asta”, spune Gardner.

Gardner a adăugat că pentru Putin a fost „profund umilitor” faptul că Prigojin a putut să treacă granița și să ia cartierul general militar al districtului sudic al Rusiei, Rostov-Pe Don, fără ca nimeni să i se opună.

În acest timp, Ucraina ar fi lansat ofensiva

Profitând de situație, forțele ucrainene au lansat sâmbătă contraofensive simultane în mai multe direcții, potrivit ministrului adjunct al apărării ucrainene, Hanna Maliar, relatează CNN.

Maliar a precizat că „se înregistrează progrese în toate direcțiile”, fără a da alte detalii.

Ea a precizat că se dau lupte grele în sudul țării, adăugând că forțele rusești sunt „în defensivă, făcând mari eforturi pentru a ne opri acțiunile ofensive”.

Câți soldați ruși au murit în timpul rebeliunii lui Prigojin

Mai multe publicații din Rusia care susțin războiul declanșat de Vladimir Putin susțin, fără a oferi dovezi, că mai mulți soldați ruși au murit sâmbătă, în timpul rebeliunii lui Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner.

Săptămânalul rus patriotic Readovka, fără a preciza sursele, a estimat că 15 persoane au fost ucise, inclusiv soldați care se aflau la bordul avioanelor și elicopterelor doborâte, notează Sky News.

Cel puțin opt persoane se aflau la bordul unui avion IL-18, susține publicația.

Canalul de Telegram Rybar a relatat că peste 20 de piloți care se aflau la bordul a șapte elicoptere și avioane au fost uciși.

Și un alt cont de Telegram numit Fighterbomber, care a scris foarte repede despre avioanele doborâte în timpul revoltei armate, a susținut că sunt 13 morți.

Sky News a precizat că nu a putut confirma informațiile de pe canalele rusești.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol