15 septembrie 2024, 2:36

1 Iunie. Care este semnificația acestei zile și de ce a fost aleasă ea ca sărbătoare

În fiecare an, în prima zi de vară  se celebrează Ziua Internaţională a Copilului, prilej de a sărbători cea mai frumoasă perioadă din viaţa fiecărui om – copilăria, de a oferi sprijin copiilor, de a aprecia şi iubi copiii şi de a promova bunăstarea copiilor din toată lumea. Și de a sărbători copilul din fiecare dintre noi, de ce nu?

În Turcia, „Ziua Copilului” a fost sărbătorită la nivel național pentru prima dată la 23 aprilie 1920. Ziua Copilului a fost menționată pentru prima oară în plan internațional la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor de la Geneva, din august 1925, la care 54 de reprezentanți din diferite țări, au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. După această conferință, mai multe state au introdus treptat „Ziua Copilului” dar sărbătoarea s-a generalizat abia după 1950, scriu Arhivele Diplomatice ale Ministerului român al Afacerilor Externe (MAE).


Ziua internaţională a copilului a fost stabilită în 1954, fiind numită Ziua Universală a Copiilor, care se celebrează la 20 noiembrie, în fiecare an, promovând colaborarea internaţională şi conştientizarea problemelor copiilor din întreaga lume, dar şi dezvoltarea bunăstării acestora, conform site-ului https://www.un.org/.

Organizaţia Naţiunilor Unite marchează această zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declaraţia Drepturilor Copilului în 1959 şi Convenţia asupra Drepturilor Copilului, în 1989.

Declaraţia cu privire la drepturile copilului a fost aprobată pe 20 noiembrie 1959 şi a proclamat drepturi egale pentru copii la educaţie, învăţământ, asigurare socială, dezvoltare fizică şi spirituală indiferent de culoarea pielii, naţionalitate, origine socială, situaţie materială sau alte statuturi.

Declaraţia face un apel la părinţi, organizaţii negurnamentale şi guvernele tuturor statelor de a recunoaşte şi a respecta drepturile copiilor. Declaraţia de la Geneva cu privire la Drepturile Copilului a proclamat necesitatea unei protecţii speciale a copiilor. Decizia despre instituirea unei zile pentru protecţia copiilor a fost adoptată de către Federaţia Democratică Internaţională a Femeilor în cadrul unei sesiuni speciale din noiembrie 1949.

Prin Rezoluţia nr. 836, adoptată la 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a recomandat ca toate ţările să instituie o Zi a copilului şi a sugerat guvernelor ca această zi să să fie celebrată de fiecare ţară la o dată pe care o consideră potrivită.

În România, Ziua internaţională a copilului este sărbătorită la data de 1 iunie, ca şi în alte aproximativ 50 de ţări. Totodată, alte peste o sută de ţări celebrează o zi a copilului la date diferite.

La 16 noiembrie 2016, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii prin care este modificat Codul muncii prin declararea zilei de 1 Iunie – Ziua Copilului ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. Astfel, din 2017, ziua de 1 Iunie este nelucrătoare.

În 2021, cu ocazia Zilei internaţionale a copilului, mai multe instituţii publice şi de cultură organizează diferite activităţi dedicate celor mici. Astfel, Palatul Parlamentului poate fi vizitat gratuit între orele 10.00-16.00, iar Senatul României organizează, în colaborare cu UNICEF, evenimentul „Senatul Copiilor” – activităţi sportive, artistice şi educative în grădina Senatului.

Tot în 1 iunie 2021, Teatrul Evreiesc de Stat prezintă, la ora 11.00, spectacolul pentru copii „Cartea cu jucării” de Tudor Arghezi, iar la Palatul Copiilor este programat, la ora 18.00, musicalul „Păcală şi Tândală”, prezentat de Teatrul Muzical Ambasadorii.

De asemenea, la Muzeul Naţional de Istorie a României sunt organizate, de Asociaţia „Muzeul Jucăriilor”, mai multe expoziţii: „O poveste dulce. Un secol de dulciuri româneşti”, care conţine colecţia de cutii de bomboane şi ambalaje de dulciuri fabricate în România, în perioada 1900-1990; „Copia Columnei lui Traian” şi „Tezaurul Istoric”, având ca ghid un voluntar – Alexandru Scorţar, elev în clasa a III-a (orele 13.00-16.00); expoziţia de bandă desenată academică, cu subiect istoric, care face parte din Festivalul „Povestiri istorice în Benzi Desenate” (2-6 iunie).

Sursa foto: Robert Collins /Unsplash


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol