CITIRE

107 ani de la construcția Titanicului. Ce mistere ...

107 ani de la construcția Titanicului. Ce mistere ascundea celebrul pachebot

În luna aprilie s-au comemorat 106 ani de scufundarea Titanicului, una dintre cele mai cunoscute tragedii maritime din istorie. Puţini ştiu că celebrul transatlantic a fost lansat la apă cu un an mai devreme, pe 31 mai 1911.

Titanicul a fost construit la şantierele Harland and Wolff din Belfast şi a fost proiectat pentru a concura cu navele companiei rivale Cunard, RMS Mauretania şi RMS Lusitania. Titanicul a fost deţinut de compania White Star Line. Construcţia Titanicului, finanţată de J.P. Morgan şi compania sa, International Mercantile Marine, a început pe 31 martie 1909. Coca navei a fost lansată la apă pe 31 mai 1911, iar echiparea a fost finalizată pe 31 martie 1912, cu zece zile înainte de a pleca în voiajul în urma căruia a ajuns pe fundul Atlanticului.

sursa: flickr.com

Vasul Titanic a fost remarcat la acea vreme atât prin mărime, cât și prin luxul afișat la bord. Nava cântărea 46.328 de tone și dezvolta o viteză maximă de 23 de noduri (43 de kilometri pe oră). Puterea maximă de 59.000 de cai putere era obținută de la cele 29 de cazane care dispuneau de 159 de arzătoare, potrivit newmoney.ro.

sursa: .titanicuniverse.com

Pachebotul s-a scufundat la patru zile de la plecarea în cursa inaugurală. Nava a părăsit portul Southampton, Anglia, cu destinația New York, la 10 aprilie 1912, iar pe 14 aprilie, la ora 23:40 s-a coicnit de un aisberg și s-a scufundat 3 ore mai târziu. Din cei 2.228 de membrii aflația la bord, doar 714 au reușit să se salveze.

sursa: youtube.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.