21 martie 2024, 20:08

125 de ani de vals pentru Piotr Ilici Ceaikovski

În urmă cu 125 de ani se stingea din viață Piotr Ilici Ceaikovski, unul dintre cei mai cunoscuți compozitori ruși, a cărui muzică a câștigat un prestigiu internațional. 

Reputația sa a crescut o dată cu aparițiile sale în calitate de dirijor invitat în cadrul concertelor susținute în Europa și SUA. În portofoliul creațiilor marelui compozitor intră simfonii, concerte, opere, dar și muzică de cameră, precum și renumitele sale compoziții destinate teatrelor de balet, potrivit Historia.ro  

Lacul Lebedelor(1876), Frumoasa din pădurea adormită(1889), Spărgătorul de nuci(1892) sunt creaţii care au redefinit la nivel internaţional muzica de balet.

Viața și Opera

Piotr Ilici Ceaikovski s-a născut în Votkinsk înt-o familie de origine burgheză. Pasionat de muzică încă din copilărie, Ceaikovski decide să se înscrie în 1862 la Conservatorul din Moscova. A urmat timp de trei ani cursurile lui Rubinstein(orchestraţie) şi Zaremba(compoziţie), studiind în afară de pian, flautul şi orga.Compozitorii săi preferaţi erau Mozart, Beethoven, Glinka, Meyerbeer, Weber, Schumann şi Liszt.

În perioada (1866-1877) a fost profesor universitar de armonie, în cadrul Conservatorului din Moscova. Tot în această perioadă au luat naștere opere precu: Concertul nr.1 pentru pian dedicat lui Hans von Bülow, Ondine, Opricinik, Vakula şi Lacul Lebedelor. 

O mare parte din creațiile lui Ceaikovski sunt inspirate din folclor sau povești populare rusești, pline de simbolistică. Profitând de cadrul feeric generat de astfel de povești, compozitorul reușește să compună opere clar delimitate de restul artiștilor vremii și să se impună în lumea muzicală, prin opere cu o intensă sensibilitate.

O astfel de operă este și „Valusul Florilor”, una dintre creațiile reprezentative ale compozitorului rus. Cu toate acestea, Ceaikovski va şti să cultive un caracter rus de mare profunzime, îmbinat cu o anumită melancolie, mai ales în cantilenele şi melodiile care vor plăcea atât de mult publicului.

Lacul Lebedelor

Lacul Lebedelor este una dintre cele mai cunoscute compoziții  muzicale ale lui Ceaikovski, dar și una dintre cele mai importante piese de balet a tuturor timpurilor. Aceasta a fost pusă în scenă pentru prima dată în anul 1887 în Moscova, la renumitul Teatru Bolșoi.

Autorul avea pretenția ca o astfel de compoziție să fie asociată cu coregrafia unuia dintrte cei mai talentați și devotați coregrafi ai Moscovei, iar singurul care a trecut acest test a fost Julius Reisinger. Acesta a avut ca sursă de inspirație în crearea coregrafiei, o legendă veche rusească, din acest motiv „Rața albă”, a influențat într-o foarte mare măsură „Lacul lebedelor”.

Sursă Foto: BalletHub.com

„Lacul Lebedelor” prezintă povestea unei prințese care este tranformată într-o lebădă. Personajul principal al operei este prințesa Odett.  Fiica lui Von Rothbart, Odile, fiind interpretată de aceeași balerină.

Intriga piesei este axată pe încercarea personajului negativ Odette, de a-l face pe prințui Siegfried să creadă că este Odette, în așa fel încât să o convingă pe prințesă de infidelitatea acestuia.

Mai mult decât atât, pe parcursul actului I, Printesa Odette cade sub blestemul vrăjitorului Von Rothbart, astfel încat aceasta este vrajită să se tranforme în lebadă pe timpul zilei, fiind capabilă să își recapete trupul omenesc doar în timpul nopții.

Sursă Foto: australianballet.com.au

 

Spărgătorul de nuci  este un balet de Piotr Ilici Ceaikovski. Această operă este dedicată în mare parte iubitorilor Crăciunului. Întreaga acțiune a operei se centrează pe atmosfera de sărbătoare, care domnește în casa domnului Stahlbaum. Părinții și întreaga familie se ocupă de ultimele pregătiri până la momentul desfacerii cadourilor de Crăciun.

Surpinderea și intriga acestei piese, vin odată cu deschiderea pachetului de la unchiul preferat al familiei, cunoscut pentru darurile sale hazlii. Cei doi frați  încep a se certa pe cadouri iar, unchiul Drosselmayer îi dă fetei un „Spărgător de nuci”, costumat în uniformă militară.

Copila adoarme în fotoliu și astfel evenimentele acestei seri continuă. În lumina lunii, pomul de Crăciun devine tot mai mare, ocupând o mare parte a camerei. Șoarecii, conduși de regele lor, apar din toate părțile și se apropie de fată. Ea îi gonește înfricoșată.

Atunci se trezește Spărgătorul de nuci, care, alături de soldați, se luptă cu șoarecii. Bătălia nu e deloc ușoară și Spărgătorul pare să cedeze. Clara intervine și reușește să-i învingă pe șoricei

Sursă Foto: iaBilet.ro

 

Pe 28 octombrie 1893, Ceaikovski a condus premiera Simfoniei a Vi a(Pathétique) în Sankt Petersburg. Nouă zile mai târziu, Ceaikovski moare de holeră, după ce a consumat apă contaminată din râul Neva. Pe lângă această cauză oficială a morţii sale, au apărut tot felul de speculaţii prin care se afirmă că de fapt moartea sa a fost o sinucidere, ca urmare a descoperii unei presupuse relaţii homosexuale pe care a avut-o cu nepotul unui nobil rus. Indiferent de motivul real al morţii sale, Ceaikovski a beneficiat de funeralii naţionale şi a continuat să fie preţuit   ca un simbol al muzicii simfonice din Rusia, menșionează Historia.ro.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol