27 aprilie 2024, 8:14

141 de ani de la primul meci de tenis la Wimbledon.Tenismeni români celebrii

Acum aproape un secol și jumătate în Regatul Unit, mai exact la data de 9 iulie 1877, la „All England Lawn Tennis and Croquet” avea să se desfășoare primul campionat de tenis din cadrul grandiosului turneu de la Wimbledon.

În cadrul turneului s-au prezentat 21 de amatori pentru categoria individual masculin pentru a concura la marele premiu în valoare de 25 de guinee. Finala s-a disputat între William Marshall şi W. Spencer Gore, care a durat numai 48 de minute și a fost câștigată de Gore cu scorul de 6-1, 6-2, 6-4, însă un an mai târziu nu și-a mai putut apăra titlul în fața lui Frank Hadow.

Sursa: pinterest.ca

Turneul de la Wimbledon este cel mai grandios și cel mai vechi dintre cele 4 de „Mare Slam” (Australian Open, Roland Garros, US Open), fiind singurul care se desfășoară pe aceeași suprafață ca la început, pe iarbă.  Este singurul turneu în care codul prevede ca ținuta tenismenilor să fie complet albă, doar Andre Agassi a refuzat participarea între 1988 și 1990 din motivul obligației de a purta doar alb.

Alte lucruri interesante petrecute la turnelului din Marea Britanie care au rămas în istorie, se referă cel mai lung meci de tenis petrecut in 2010, ținând 11 ore (care s-a întins pe durata a 3 zile) între americanul John Isner și francezul Nicolas Mahut  6–4, 3–6, 6–7(7), 7–6(3), 70–68. O mare problemă de la turneu o reprezintă porumebii care sunt ținuți departe de terenurile de joc de șoimul Rufus care „survolează” zona pentru a nu exista vizitatori nedoriți. Un alt record a fost și încoronarea celui mai tânar campion pe numele său, Boris Becker care a realizat acest succes la vârsta de 17 ani și 227 de zile.

Sursa: youtube.com

România are o istorie a tenisului destul de prezentă la Wimbledon prin marii tenismeni Ilie Năstase care câștigă finala de dublui mixt alături de Rosemary Calas în 1970. Năstase a mai ajuns în finala de două ori, în 1972 în fața lui Stan Smith, iar în 1976 Björn Borg, românul pierzându-le pe ambele. El a câștigat în 1973 finala la dublu alături de Jimmy Connors împotriva John Cooper și Neale Fraser. Pe urmele lui Ilie Năstase calcă și Horia Tecău care a jucat din 2010 împreună cu suedezul Robert Lindstedt ajungând in trei finale consecutive(2010, 2011, 2012) pe care aceștia doi le-au pierdut din nefericire.

Sursa: sportescu.ro

În finala din anul 1978 de dublu feminin, într-o echipă și faimoasa tensimenă de naționalitate română, Virginia Ruzici, care alături de Mima Jausovec au pierdut în fața duo-ului australian  Kerry Reid  și Wendy Turnbull.

 

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol