25 aprilie 2024, 10:27

15 noiembrie, Ziua mondială a filosofiei

Ziua mondială a filosofiei este consemnată în fiecare an în cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie. Anul acesta, Ziua mondială a filosofiei este celebrată astăzi, 15 noiembrie.

Această inițiativă îi aparţine Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) și urmărește formarea şi încurajarea gândirii critice a omului de rând, care trebuie să înveţe să îşi pună întrebări, să gândească critic şi să evite prejudecăţile şi concluziile grăbite, superficiale. Totodată, cu prilejul acestei zile, se subliniază şi importanţa dialogului bine argumentat.

Prima dată a fost sărbătorită la 21 noiembrie 2002. Cu acel prilej, în cadrul Conferinţei generale UNESCO, s-a susţinut că: ”filosofia este disciplina care încurajează gândirea critică şi independentă, fiind capabilă să promoveze atât o mai bună înţelegere a lumii înconjurătoare, cât şi toleranţa, acceptarea altor puncte de vedere”.

În 1864, Facultatea de Filosofie a devenit facultate fondatoare a Universităţii din Bucureşti, în urma decretului de înfiinţare emis de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Între 1864 şi 1893, Facultatea de Filosofie a funcţionat împreună cu Facultatea de Litere sub numele de Facultatea de Litere şi Filosofie, iar din 1893, a devenit Facultatea de Filosofie şi Litere. După 1989, Facultatea de Filosofie şi-a recăpătat locul distinct în cadrul structurii de organizare a Universităţii din Bucureşti, scrie Agerpres.

În septembrie 2017, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti şi specialist în filosofie analitică şi logică filosofică, a fost ales preşedinte al International Institute of Philosophy.

Etimologic, termenul de ”filosofie” înseamnă ”dragoste de înţelepciune”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol