19 mai 2022, 17:46

152 de ani de la nașterea lui George Coșbuc. 7 curiozități despre „vocea ţărănimii“

Probabil mulți dintre noi îl știm pe George Coşbuc ca fiind un poet și atât, sau eventual și anii între care a trăit, dar câți s-au întrebat oare cum a fost viața lui? Dacă a făcut ceva ieșit din comun, sau cum s-a desfășurat copilăria lui?

Născut odată cu Prima Constituție a României și decedat în anul Marii Uniri, George Coșbuc rămâne unul dintre cei mai buni poeți români. Deși au trecut 100 de ani de la moartea lui, se tot descoperă curiozități despre viața sa, cum ar fi faptul că la vârsta de 7 ani, acesta învățase deja să scrie și să citească. Iată ce alte lucruri fascinante despre viața și activitatea marelui George Coșbuc am mai aflat:

Sursa: cuvintecelebre.ro

  • Fiind elev în clasa a IV-a avea scrise aproximativ 160 de poezii.
  • A fost îndrăgostit de Divina Comedie a lui Dante, făcând chiar propriul plan al infernului, după ce a lucrat ani de zile la traducerea operei.
  • Dacă nu foarte multe lucruri îl făceau să uite de absolut tot și să-și folosească toată energia pentru o singură chestiune, George Coşbuc înnebunea când îl cuprindea dorul de casă. Astfel, din senin, adesea pleca spre munţi, la Hordoul său.   
  • Nu toate poeziile lui au fost citite și de alții, întrucât, dacă poetului nu-i plăcea un anumit lucru la creațiile sale, le distrugea fără să stea pe gânduri. Unii apropiați ai artistului spuneau chiar că o dată ar fi aruncat pe foc undeva la 10 poezii.
  • Coşbuc nu a fost foar poet, ci și traducător. A reprodus opere din sanscrită, latină, germană, italiană şi engleză.   
  • De asemenea, se zvonește că data sa de naștere ar fi greşită, deoarece într-o scrisoare el spune că este născut de Sfânta Maria, pe 15 august.  

 

 

 

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol