29 martie 2024, 9:43

17 mai – Ziua Internațională împotriva homofobiei

Ziua internaţională de luptă împotriva homofobiei, transfobiei şi bifobiei este marcată, anual, la 17 mai, reprezentând data la care homosexualitatea a fost scoasă de pe lista bolilor de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Ziua a fost creată pentru a atrage atenţia decidenţilor politici, liderilor de opinie, publicului şi media asupra violenţei şi discriminării cu care se confruntă minorităţile LGBTI (Lesbiene, Gay, Bisexuali, Transgender, Intersex) la nivel internaţional, conform ziaruldevrancea.ro.

În ciuda progreselor realizate de LGBTI în ultimele două decenii în materie de recunoaşterea drepturilor, situaţia acestor categorii de minorităţi rămâne în multe state din lume o provocare. Drepturile LGBTI nu sunt pe deplin respectate, protejate sau aplicate ca urmare a legilor şi politicilor punitive, precum şi ca urmare a discriminării, stigmatizării şi violenţei.

Sursa www.ziaruldevrancea.ro

Mai mult de 70 de state încă incriminează homosexualitatea, iar în câteva state acest fenomen este pedepsit cu moartea. De asemenea, statisticile arată că persoanele aparţinând minorităţilor LGBTI înregistrează rate de şomaj mai mari, precum şi un acces îngrădit la servicii medicale, sociale sau financiare.

Transfobia, definită ca aversiunea faţă de transsexualitate şi de persoanele transsexuale sau transgen, a fost adăugată denumirii campaniei în 2009, astfel încât Ziua internaţională de luptă împotriva homofobiei a devenit Ziua internaţională de luptă împotriva homofobiei şi transfobiei.

La rândul ei, bifobia, înţeleasă ca setul de atitudini negative faţă de bisexualitate şi persoane bisexuale, a fost adăugată la titulatura campaniei în 2015, astfel încât 17 mai a devenit Ziua de luptă împotriva homofobiei, transfobiei şi bifobiei.

În intervalul 1948-1990, Organizaţia Mondială a Sănătăţii considera homosexualitatea un handicap mintal, abia la 17 mai 1990, Adunarea Generală declarând că „homosexualitatea nu este o boală, o tulburare sau o perversiune”. În prezent, Ziua este sărbătorită în mai mult de 130 de ţări, incluzând şi 37 de state în care drepturile acestor minorităţi nu sunt deloc recunoscute.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol