8 decembrie 2024, 4:04

20 de lucruri pe care cuplurile fericite le au in comun

Mai mult decât o simplă listă neobișnuită alcătuită din diverse studii realizate nu doar de cercetătorii britanici. Fiecare cuplu și persoană are particularitățile sale, însă statistica uneori confirmă lucruri pe care nu vrem să le acceptăm.

Iată principalele 20 de caracteristici ale cuplurilor fericite adunate de cei de la MSN. Ordinea este aleatoare.

Fără mesaje!

Un studiu dat publicității în 2013 de Brigham Young University arată că “chatingul” în versiunea sms sau online pe social media dăunează grav relației.

Dacă e vorba de un mesaj scurt care să confirme sau să infirme ceva, atunci e binevenit. Conversații lungi și serioase în format text provoacă mai mult rău. Sunați sau vorbiți față în față.

Fără copii?

Nu o spunem noi. O arată studiile realizate de Open University. Cuplurile fără copii se declară mai fericite.

Certuri la început de relație

Conflictul în primele săptămâni de relație poate duce la un deznodământ fericit. Asta au descoperit cei de la Florida University în 2012. Nervos și sincer e mai bine.

A descoperi cât mai rapid partea urâtă a celui de lângă noi ne poate ajuta să ne deschidem și să ne acceptăm reciproc mai ușor. Sau din contră, să punem capăt relației fără să ne pierdem timpul.

Ordinea în care ne-am născut

Universitatea Erlangen-Nurnberg a studiat relațiile în funcție de al câtelea copil suntem în familie. Extremele se atrag, asta e și concluzia lor. Dacă o femeie e primul născut în familia sa, iar bărbatul este mezinul familiei sale, atunci au cele mai mari șanse pentru a avea o relație fericită.

Împart responsabilitățile casnice

Un studiu dat publicității de Pew Research Poll în 2007 arată că partenerii sunt mai fericiți dacă își împart atribuțiile casnice. Interesant este că acest detaliu a fost în top 3 cele mai importante lucruri pentru fericirea in cuplu, devansând subiecte precum venitul, întreținerea sau hobby-urile comune.

LGBTIQ+

Cercetătorii de la Queensland University au scos la iveală că în acest moment cuplurile gay și lesbi sunt mai fericite decât cuplurile cu parteneri heterosexuali. O explicație este că aceste cupluri nu au probleme cauzate de stereotipiile de gen.

Partener feminist

Un studiu realizat în 2007 de Rutgers University a arătat că un bărbat feminist contribuie decisiv la fericirea în cuplu. Femeile au dezvăluit că relația era mai sănătoasă, în timp ce bărbații au găsit stabilitate și o mai mare satisfacție sexuală.

Mici acte de tandrețe

Ingrediente necesare pentru o relație fericită și sănătoasă. De asta s-au convins și cercetătorii de la Open University. Oamenii se simt apreciați când au parte de mici acte de tandrețe din senin. “Te iubesc sau o ceașcă de cafea pot avea efecte pozitive pe termen lung”.

Evitați prietenii divortați

Dacă Brown, Harvard și San Diego University au ajuns la concluzia că relația noastră este suma celor mai aproapiate cinci relații de noi, atunci trebuie să îi credem pe cuvânt.

Statistic, dacă unul dintre prietenii tăi apropiați a divorțat sau e pe cale să o facă, riscul este de 75% că te va influența și pe tine să divorțezi. Îți plantează foarte adânc în creier ideea că se poate și așa și poate asta e soluția pentru a fi fericit.

Este peste ce aș fi meritat eu

Sentimentul că “a dat norocul peste mine”, el sau ea este ”peste ce am visat vreodată că voi ține în brațe”, ne poate ajuta să lucrăm și mai mult la o relație fericită.

Dacă bărbații trăiesc cu gândul că partenera lor este mult mai atractivă decât ar fi sperat să găsească vreodată, atunci sunt mai fericiți și mai atenți la femeia de lângă ei.

Cel mai bun prieten

Biroul Național pentru Studiul Economic din Canada a arătat că, dacă îl considerăm pe cel de lângă noi ca fiind și cel mai bun prieten al nostru și ne purtăm ca atare, relația are șanse mai mari să reziste. În special, doamnele s-au declarat de două ori mai fericite în astfel de cazuri.

Cont social-media comun

Doar nu ai nimic de ascuns? Un studiu al celor de la Facebook a arătat că unul dintre secretele unei relații longevive a fost unirea conturilor de Facebook într-unul singur de cuplu, contopind simultan toți prietenii.

Metode similare de cheltuire

Banii vor fi mereu un motiv de ceartă și despărțire. În mod ciudat, cercetătorii susțin că avem tendința să intrăm în relații cu persoane care sunt diametral opuse când vine vorba despre cheltuirea banilor.

De aici se nasc majoritatea problemelor. Chiar dacă acest obicei se poate regla pe parcurs prin nivelarea priorităților, studiile au arătat că relația este fericită și rezistă mai mult dacă partenerii au obiceiuri similare de cheltuire a banilor.

Sex săptămânal

Un studiu realizat în 2004 cu peste 16.000 de persoane intervievate a arătat că amorul ne face mai fericiți.

“Multe cupluri fac sex doar o dată pe lună. Dacă ar face săptămânal, ar fi mult mai fericite. Dacă ar fi să măsurăm această fericire, atunci am spune că valorează mai mult decât 50.000 de dolari în plus la finalul anului”, consideră cercetătorii.

Mă bucur pentru tine

A celebra realizările celui de lângă noi este absolut obligatoriu pentru a avea o relație fericită. Unii ar spune că asta înseamnă să îl vedem pe cel sau cea de lângă noi ca fiind și cel mai bun prieten. Succesul tău e și succesul meu – ar trebui să fie motoul unei relații sănătoase, consideră cei de la Jurnalul Personalității și al Psihologiei Sociale.

Momente pozitive

Un studiu realizat de Washington University a arătat că e nevoie de cinci momente pozitive pentru a contracara unul negativ. Dacă acest raport scade, relația se îndreaptă spre despărțire.

Relația cu alcoolul

Universitatea Buffalo a arătat că persoanele cu obiceiuri diferite în ceea ce privește consumul de alcool sunt sortite eșecului. Dacă unul bea mult, iar celălalt spre deloc, rata divorțului este de peste 50%. Dacă ambii beau mult sau deloc, rata e sub 30%.

Încearcă ceva nou

Dacă în fiecare săptămână aduci ceva nou relației tale, aceasta are șanse mai mari de reușită. Monotonia ucide relația.  Adu ceva picant relației, dar fă-o de comun acord. Uneori suprizele nu sunt gustate pe măsura așteptărilor.

Ce pot învăța de la tine

Autoexpansiunea poate aduce beneficii relatiei, cred cercetătorii de la Monmouth University. Cu cât ești mai deschis să înveți din lucrurile pe care le face cel de lângă tine, cu atât satisfacția în cuplu va fi mai mare.

Somnul

Un studiu realizat de Arizona University a reliefat că durata unei relații depinde direct și de calitatea somnului. Bărbații au o atitudine pozitivă față de relație dacă au dormit bine și asta începe încă din prima noapte de relație.

În schimb, la femei problemele în relație încep cu un somn de proastă calitate. Cele două sunt legate direct. Practic, problemele în relație aduc probleme de somn și invers.

Foto Pixabay


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol