13 aprilie 2021, 8:24

200 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu. Expoziție la Palatul Suţu

Muzeul Municipiului Bucureşti anunță deschiderea, miercuri, a unei expoziții la Palatul Șuțu, prilejuite de împlinirea a 200 de ani de la Revoluţia lui Tudor Vladimirescu.

Unul dintre obiectivele principale ale expoziţiei „Tudor Vladimirescu şi memoria culturală a Revoluţiei din 1821” este punerea în discuţie a impactului acestei mişcări sociale în domeniul artelor vizuale şi producţiei artistice rezultate.

Expoziția se axează pe trei direcții. Prima urmăreşte contextul sfârşitului de secol al XVIII-lea şi începutului de secol al XIX-lea, marcat de războaiele ruso-austro-turce şi de revoluţia sârbă, complicat de interesele geopolitice din zonă.

Cea de-a doua secţiune oferă o scurtă privire asupra culturii materiale a perioadei, ce subliniază apartenenţa slugerului Tudor la administraţia fanariotă şi legăturile sale comerciale atât în Imperiu, cât şi cu Viena şi Sankt Petersburg, ambianţa otomană în care Vladimirescu a activat oferind o cheie aparte de interpretare a revoluţiei.

În fine, ultima parte a expoziţiei, dedicată memorializării celui ce va ajunge element identificator pentru momentul 1821, este şi cea mai semnificativă.

Expoziţia a fost realizată în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional Belgrad şi Muzeul Naţional de Istorie din Atena şi va rămâne deschisă la Palatul Suţu până pe data de 27 iunie.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.