14 septembrie 2024, 1:04

200 de milioane de euro pentru a distruge supraproducția de vinuri din Franța. Scădere masivă a vânzărilor peste tot în Europa

O veste tristă vine din partea primului producător de vinuri din lume. Franța va trebui să arunce o parte din producția sa, iar treaba asta costă guvernul alte 200 de milioane de euro.

La Bordeaux, în plină regiune viticolă a Franței, situată în sud-vest, unul din 3 producători se confruntă cu dificultăți din cauza cererii scăzute de vin, care a dus la supraproducție și la scăderea accentuată a prețurilor.

Guvernul a decis alocarea a 200 de milioane de euro pentru distrugerea supraproducției. În acest fel, producătorii vor avea o sursă de finanțare care să le permită să-și adapteze producția în funcție de aceste schimbări.

Mai multe regiuni mari producătoare de vin din Franța, în special renumita zonă Bordeaux, se confruntă cu dificultăți din cauza unui cocktail de probleme, de la schimbarea obiceiurilor de consum, criza costului vieții și efectele Covid-19, scrie France24.

Supraproducție

Scăderea cererii de vin a dus la supraproducție, la o scădere bruscă a prețurilor și la dificultăți financiare majore pentru unul din trei producători de vin din regiunea Bordeaux, potrivit asociației locale a agricultorilor.

Un fond inițial al Uniunii Europene de 160 de milioane de euro pentru distrugerea vinului a fost suplimentat la 200 de milioane de euro de către guvernul francez, a declarat vineri ministrul agriculturii, Marc Fesneau, în cadrul unei conferințe de presă.

Banii au fost „meniți să oprească prăbușirea prețurilor și pentru ca viticultorii să poată găsi din nou surse de venit”, dar el a subliniat că industria trebuie să „privească spre viitor, să se gândească la schimbările consumatorilor… și să se adapteze”.

Regiunea sud-vestică Languedoc, cea mai mare zonă viticolă a țării, cunoscută pentru vinurile sale roșii corpolente, a fost, de asemenea, puternic afectată de scăderea cererii de vin.

Alcoolul din vinul distrus poate fi vândut companiilor pentru a fi utilizat în produse nealimentare, cum ar fi dezinfectantul pentru mâini, produsele de curățare sau parfumurile.

„Producem prea mult, iar prețul de vânzare este sub prețul de producție, așa că pierdem bani”, a declarat pentru AFP la începutul acestei luni Jean-Philippe Granier de la asociația producătorilor de vin din Languedoc.

Ministerul Agriculturii a anunțat, de asemenea, 57 de milioane de euro în luna iunie pentru a finanța smulgerea a aproximativ 9.500 de hectare de viță de vie în regiunea Bordeaux, în timp ce alte fonduri publice sunt disponibile pentru a încuraja cultivatorii de struguri să se orienteze către alte produse, cum ar fi măslinele.

Producție în creștere, vânzări în scădere

Ultima dată, Europa a suferit un așa-numit „lac al vinului” (surplus de vin) la mijlocul anilor 2000, ceea ce a obligat Uniunea Europeană să își reformeze politica agricolă pentru a reduce supraproducția masivă de vin, stimulată de propriile subvenții.

Potrivit cifrelor UE, blocul de 27 de state membre cheltuiește încă 1,06 miliarde de euro anual pentru acest sector.

Pe lângă tendința pe termen lung a consumatorilor de a se orienta către bere și alte băuturi alcoolice, industria a fost grav afectată de criza Covid-19, care a dus la închiderea restaurantelor și barurilor din întreaga lume, ceea ce a dus la o scădere drastică a vânzărilor.

Creșterile recente ale prețului alimentelor și al combustibililor, legate de creșterea vertiginoasă a prețurilor energiei la nivel mondial și de invazia Ucrainei, au determinat, de asemenea, cumpărătorii să își reducă cheltuielile pentru bunuri neesențiale, cum ar fi vinul.

Europa

În timp ce aproba ajutorul de urgență pentru acest sector în luna iunie, Comisia Europeană a declarat că, pentru anul în curs, consumul de vin a fost estimat la o scădere de 7 % în Italia, 10 % în Spania, 15 % în Franța, 22 % în Germania și 34 % în Portugalia.

Producția de vin în blocul comunitar, cea mai mare zonă viticolă din lume, a crescut cu 4,0 %.

Comisia a precizat că cele mai afectate podgorii au fost cele care produc vinuri roșii și rose din anumite regiuni din Franța, Spania și Portugalia.

Citește și

Franța întrece Italia și devine cel mai mare producător mondial de vinuri


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol