24 august 2023, 20:31

Franța întrece Italia și devine cel mai mare producător mondial de vinuri

Dacă se confirmă primele estimări privind recolta actuală marcată de căldura mare, atunci pentru prima dată după foarte mulţi ani, anul acesta Italia nu va mai fi cel mai mare producător mondial de vin, fiind depășită cantitativ de Franța, scrie cotidianul italian Il Sole 24 Ore.

Analiza asociației agricole Coldiretti privind recolta în curs de-a lungul Peninsulei și dincolo de Alpi s-ar putea încheia cu o depășire istorică în ceea ce privește cantitatea.

În Italia – subliniază Coldiretti – se estimează o scădere a producției de 14%, în jur de 43 de milioane de hectolitri față de cele 50 de milioane înregistrate sezonul trecut, rezultat care ar face ca 2023 să devină unul dintre cei mai slabi ani din istoria podgoriei italiene din ultimul secol, alături de 1948, 2007 și 2017.

În timp ce în Franța, în ciuda pagubelor cauzate de mucegai și de secetă, conform estimărilor serviciului de statistică al Ministerului Agriculturii francez, recolta ar trebui să fie între 44 și 47 de milioane de hectolitri, în concordanță cu media pentru perioada 2018-2022, iar Spania ar trebui să rămână pe locul trei, cu aproximativ 36 de milioane de hectolitri.

În realitate, provocarea ține mai ales de valorizarea producției care în Italia se preconizează a fi de calitate și poate conta pe 635 de soiuri înregistrate în registrul viței de vie, dublu față de cele franceze. De altfel, tot conform datelor Coldiretti, procesul de calificare a vinului Made in Italy este confirmat şi de succesul exporturilor în Franța.

În ceea ce priveşte recoltarea, aceasta va continua să fie inflenţată de evoluția temperaturilor și a precipitațiilor și de impactul schimbărilor climatice.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol