2 mai 2024, 1:03

21 de ani de la atentatele care au bulversat lumea. Mesajul României pentru supraviețuitori și salvatori

Acum 21 de ani, patru avioane de linie s-au transformat, brusc, în arme letale. Atentatele din 9 septembrie 2001 au bulversat o lume întreagă.

Nouăsprezece bărbaţi au deturnat patru avioane comerciale americane şi le-au prăbuşit în Turnurile Gemene ale World Trade Center (New York), în clădirea Pentagonului (Washington) şi pe un câmp din Shanksville (Pennsylvania).

Atacurile s-au soldat cu 2.996 de morţi – cel mai sângeros atac străin din istorie comis pe teritoriul american. Bilanţul l-a depăşit pe cel de la Pearl Harbor, din 1941, soldat cu 2.403 de morţi în rândul americanilor. Peste 6.000 de oameni au fost răniţi în atentatele din 11 septembrie.

Supranumit în nenumărate rânduri ,,noul Pearl Harbour”, atentatul terorist din 11 septembrie 2001 a destabilizat economia Statelor Unite ale Americii și a sporit vulnerabilitatea economică mondială. Evenimentul trebuie privit dintr-o perspectivă caleidoscopică pentru a înțelege cât mai bine cum întreaga lume s-a schimbat iremediabil din momentul în care, la ora locală 8:46, zborul 11 al Companiei American Airlines a lovit Turnul de Nord al World Trade Center.

Fără doar și poate, cel mai sângeros și abominabil atac terorist din istorie a schimbat dinamica evoluției mediului internațional, având o influență mai mult sau mai puțin vizibilă și consistentă în toate sectoarele de activitate.

Fără doar și poate, cel mai sângeros și abominabil atac terorist din istorie a schimbat dinamica evoluției mediului internațional, având o influență mai mult sau mai puțin vizibilă și consistentă în toate sectoarele de activitate.

Atacurile din 11 septembrie 2001, din Statele Unite, au schimbat pentru totdeauna modul în care lumea priveşte terorismul şi securitatea.

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, duminică, un mesaj de solidaritate cu poporul american, la 21 de ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001.

„Au trecut 21 de ani de la atacurile teroriste care au însemnat şoc, teamă şi durere pentru întreaga lume. Tragedia naţiunii americane, împărtăşită de întreaga planetă, a lovit în fibra libertăţii şi democraţiei – încrederea şi respectul faţă de celălalt. Cinstim memoria celor care au plecat dintre noi şi suntem alături de supravieţuitorii şi salvatorii atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001. Aceste peste două decenii au însemnat o tranziţie lungă şi anevoioasă de la şoc şi teamă până la echilibru şi solidaritate: între cetăţenii planetei şi între naţiunile lumii. Soliditatea comunităţii internaţionale a fost dovedită din nou prin modul concertat în care ameninţările la adresa păcii şi securităţii internaţionale au fost adresate, într-o luptă necontenită împotriva terorismului şi pentru protejarea democraţiei”, se arată în mesaj.

Premierul Ciucă a reamintit, totodată, că România a fost şi rămâne solidară Statelor Unite ale Americii, lucru reflectat de colaborarea dintre cele două ţări în plan militar.

„Militarii noştri, în misiuni dintre cele mai complexe, au dovedit profesionalism şi dedicare, contribuind la apărarea păcii şi valorilor democratice. În cele mai importante misiuni, în Irak şi Afghanistan, militarii români au fost solidari faţă de partenerul american, luptând alături de societăţile democratice împotriva terorismului şi pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Camarazilor mei le sunt recunoscător şi încă o dată le mulţumesc! Spiritul lor de sacrificiu ne inspiră şi astăzi când trăim din nou în realitatea războiului din apropierea graniţelor. Iar exemplul lor ne arată că solidaritatea şi umanitatea sunt cheia către poarta securităţii regionale şi globale”, a transmis Nicolae Ciucă.

El a subliniat importanţa Parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, mai ales în actualul context internaţional.

„Parteneriatul strategic România-SUA continuă să fie un pivot pentru stabilitatea în regiune şi pe continent, mai ales în contextul războiului din Ucraina. România este acum un teritoriu securizat, un stat care are capacitatea să-şi apere cetăţenii şi teritoriul în această perioadă dificilă, să fie linie de siguranţă a Uniunii Europene. Lecţia celor 21 de ani, în care toate societăţile democratice s-au coalizat împotriva terorismului, ne este călăuză pentru convieţuirea în pace şi siguranţă”, se mai arată în mesaj.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol